ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup - Συμφωνία με σκληρά μέτρα αλλά η κυβέρνηση... πανηγυρίζει!

Eurogroup - Συμφωνία με σκληρά μέτρα αλλά η κυβέρνηση... πανηγυρίζει!

Ειδήσεις | Eurogroup:Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για «αντίμετρα» που θα ανακουφίσουν από τα μέτρα που ελήφθησαν στο χθεσινό (20/2) Eurogroup, μάλλον δεν έχουν αντίκρισμα, αφού μισθοί, συντάξεις και αφορολόγητο μπαίνουν στο στόχαστρο και η δήλωση Τσίπρα προς τον Μοσκοβισί «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα», έχει ήδη πάει...περίπατο.

Τα «αντίμετρα» που διακηρύσσει η κυβέρνηση μετά το Eurogroup , τελούν υπό αίρεση, σε αντίθεση με τα μέτρα που έρχονται και πρέπει άμεσα να ψηφιστούν. Επίσης, για πολλοστή φορά η ελληνική πλευρά δεν έλαβε καμία συγκεκριμένη δέσμευση για ελάφρυνση χρέους και ό,τι υπάρχει για το ζήτημα είναι γενικόλογες συζητήσεις και ένας... οδικός χάρτης.

Άλλωστε, το Βερολίνο, όπως και οι ... δορυφόροι του, πχ η Σλοβακία εξακολουθούν να διακηρύττουν ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται απομείωση χρέους.

Η κυβέρνηση έφυγε από το Εurogroup με μια απόφαση που θα επιφέρει τα εξής επιπλέον πλήγματα στους καθημαγμένους από τη λιτότητα και την υπερφορολόγηση πολίτες:

Μείωση συντάξεων: Από την απόφαση του Eurogroup επηρεάζονται περίπου 1,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι, από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Η κατάργησή της θα φέρει μειώσεις από 7% ως και 30%.

Μείωση αφορολόγητου: Το αφορολόγητο θα μειωθεί, όπως απαιτούσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ανάλογα με το ύψος της μείωσης, θα έρθουν μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις για όλους, ακόμα και για όσους έχουν πολύ μικρά εισοδήματα.

Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων: Όπως προκύπτει θα έρθει απελευθέρωση του ορίου απολύσεων, κάτι που επίσης ήθελε το ΔΝΤ.

Παρά τα σκληρά μέτρα τα οποία περιμένουν τους Έλληνες, το τοπίο με τα αντισταθμιστικά παραμένει «ομιχλώδες». Όπως διεφάνη από τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αυτά θα εφαρμοστούν μόνο αν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Δηλαδή, μπορεί να νομοθετηθούν, αλλά δεν θα εφαρμοστούν αν τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν φτάσουν το 3,5%.

Η φράση του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ήταν ότι «θα επιστρέψουμε στη βιωσιμότητα χρέους όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και τότε το ΔΝΤ θα μας πει αν βλέπει βιώσιμο το χρέος», γεγονός που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Χωρίς, όμως, συζήτηση για το μέτρα για το χρέος εκλείπει η πιθανότητα θετικής μελέτης βιωσιμότητας και εγκαταλείπεται το όνειρο του QE (ποσοτική χαλάρωση), που θα αναβάθμιζε την οικονομία της χώρας.

Πώς θα έρθουν τα μέτρα στη Βουλή

«Πακέτο» αναμένεται να ψηφιστούν τα μέτρα από τη Βουλή, ώστε μαζί με τα οδυνηρά να έρθουν και τα αντίμετρα, τα οποία θα επιτρέψουν ψήφισή τους χωρίς απώλειες, καθώς θα υπάρχει «άλλοθι» για τους τυχόν διαφωνούντες.

Το «μασάζ» στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να γίνει σήμερα (21/2) κατά τη διάρκεια της Πολιτικής Γραμματείας που συνεδριάζει το απόγευμα.

Πολιτικά κέρδισαν όλοι

Οι Ευρωπαίοι δανειστές κέρδισαν ένα επτάμηνο χωρίς δύσκολες αποφάσεις, ούτε φόβο ελληνικής κρίσης προεκλογικά, ούτε και ανάγκη μέτρων για το χρέος και κούρεμα που κανείς δεν τολμά ούτε να υποννοήσει στους ψηφοφόρους του.

Γι’ αυτό εξάλλου και οι Ευρωπαίοι δεν βιάζονται να κλείσει η τελική συμφωνία -υπάρχει χρόνος ως τον καλοκαίρι, δεν χρειάζεται να μπουν χρονοδιαγράμματα είπαν- γιατί δεν χρειάζεται στρες, αγωνία, ημερομηνίες κλειδιά και κορύφωση της κρίσης.

Οι ψηφοφόροι δεν πρέπει να αγωνιούν για τίποτα. Όποτε η Ελλάδα πάρει τα μέτρα, θα κλείσει το πακέτο και αν φτάσουμε σε «staff level agreement» κάποια στιγμή, θα εγκριθεί από κάποιο επόμενο Eurogroup και ακολούθως θα γίνουν οι πληρωμές. Είναι θέμα της Ελλάδας.

Από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση πανηγυρίζει το τέλος της λιτότητας διά στόματος Ντάισελμπλουμ και νιώθει ότι πέρασε τον σκόπελο.

Τη χρεοκοπία την αποφύγαμε πάλι, έστω και προς το παρόν.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για το Eurogroup

Σχετικές ειδήσεις