ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν βγαίνουν ούτε τα «αντίμετρα» στο Μαξίμου

Δεν βγαίνουν ούτε τα «αντίμετρα» στο Μαξίμου

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Χθες μετά από περίπου τέσσερις ώρες συζητήσεων, ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος διαβουλεύσεων ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο με το κουαρτέτο και όπως φαίνεται δεν βγαίνουν τα σχέδια του Μαξίμου.

Εξωδικαστικός συμβιβασμός και απασχόληση σήμερα στις επαφές με τους Θεσμούς

Τα ελληνικά μέτρα-αντίμετρα με βάση δηλώσεις κυβερνητικού παράγοντα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνάντησης, μερικά είναι σε «πολύ καλό δρόμο», μερικά χρειάζονται κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ για κάποια άλλα εκφράζονται διαφωνίες.

Οι εκκρεμότητες έχουν παραπεμφθεί στα τεχνικά κλιμάκια, για εξειδίκευση των μέτρων.

Επίσης, ο ίδιος χαρακτήρισε σημαντικό το θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2018- 2019, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ δεν έχει ενσωματώσει στην έκθεση που δημοσιοποίησε με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του, τα δημοσιονομικά στοιχεία μετά το Νοέμβριο αφορούν την υπεραπόδοση των εσόδων.

Τα δεδομένα θα τεθούν σε τεχνικό επίπεδο και θα επανέλθουν σε υπουργικό επίπεδο την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι η σιδηρά κυρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ζήτησε επιπρόσθετα μέτρα για το 2019, δηλαδή για μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου.

Τα παραπάνω αφορούν επίσημες ανακοινώσεις, κυβερνητικές τοποθετήσεις και διαρροές με τις επαφές των εκπροσώπων των Θεσμών στο Χίλτον να μην διευκολύνουν το Μαξίμου στα πλάνα των αντίμετρων για να «χρυσώσει το χάπι» και να αναστρέψει τον πολιτικό όλεθρο που βρίσκεται αντιμέτωπο. Οι πληροφορίες θέλουν τους πιστωτές να μην συναινούν στο πακέτο των «αντίμετρων - αντάλλαγμα» της Αθήνας για αφορολόγητο και μειώσεις στις συντάξεις για να κλείσει άρον - άρον την αξιολόγηση, τα οποία έχει παραχωρήσει ήδη.

Ωστόσο, το Μαξίμου επαναλαμβάνει την εκπεφρασμένη βούληση - εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ως τις 20 Μαρτίου αλλά και με την ταυτόσημη θεώρηση της γερμανικής κυβέρνησης ότι μικρή είναι η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Ο Αλέξης Τσίπρας, να σημειωθεί ότι απαντώντας χθες σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του από τη Μάλτα, Γιόζεφ Μουσκάτ, δήλωνε: «βρισκόμαστε στη φάση των εντατικών διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο. Πιστεύω ότι είναι απολύτως εφικτό να έχουμε ολοκληρώσει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 20ης του Μάρτη... σε κάθε περίπτωση εργαζόμαστε σκληρά, ώστε στις 25 του Μάρτη να συσκεφθούμε στη Ρώμη οι 28 με ένα θέμα λιγότερο, με μία έγνοια -θα έλεγα- λιγότερη στο τραπέζι των συζητήσεων».

Μερικές ώρες αργότερα, σε συνέντευξή του στην αγγλόφωνη τηλεόραση της Deutsche Welle ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν κατέθετε την εκτίμηση του Βερολίνου, σύμφωνα με την οποία, «αυτή τη στιγμή ο καθένας (σ.σ. στη διαπραγμάτευση θεσμών και Ελλάδας) θα πρέπει να μετακινηθεί λίγο από τις θέσεις του και τότε θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό».

Στη συνέντευξη το βράδυ της Τετάρτης γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν επανέλαβε την πρόσφατη εκτίμησή του ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση υλοποίησε περισσότερες μεταρρυθμίσεις από κάθε προηγούμενη. Όπως πρόσθεσε, απομένει να κάνει ακόμη «κάτι λίγο». Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις Θεσμών και Ελλάδας το ζητούμενο «αυτή τη στιγμή είναι ότι ο καθένας θα πρέπει να μετακινηθεί λίγο από τις θέσεις του και τότε θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό.»

Ο Γερμανός υφυπουργός απάντησε αρνητικά στην ερώτηση αν η Ελλάδα είναι ανταγωνιστική. «Το βασικότερο πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα δεν είναι το χρέος», επισημαίνει, «αλλά το πώς θα γίνουν περισσότερες επενδύσεις, πώς θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας και πώς θα επιστρέψει η χώρα σε αναπτυξιακή πορεία.» Προϋπόθεση μιας τέτοιας εξέλιξης είναι η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σπαν «με το να επενδύεις όλο και περισσότερα χρήματα σε ένα πρόβλημα δεν το λύνεις».

Οι σημερινές συναντήσεις

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα συζητηθεί στη σημερινή συνάντηση (14:30) κυβερνητικών στελεχών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Θα ακολουθήσει στις 17:00 η συνάντηση για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.

Στην κορυφή της σημερινής ατζέντας των διαπραγματεύσεων, ένα θέμα κατ' εξοχήν κοινωνικό, που αναμένεται να δώσει, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, με την εφαρμογή του, σημαντική «ανάσα» στους πολίτες, και δη τους ασθενέστερους.

Σε συνέχεια, έτσι, των ανακοινώσεων στο τελευταίο Eurogroup, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν το πρόγραμμα απασχόλησης που αφορά 100.000 θέσεις εργασίας, ύψους έως 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις