ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς κοινό τόπο συνεννόησης στις διαπραγματεύσεις

Χωρίς κοινό τόπο συνεννόησης στις διαπραγματεύσεις

Σε σημείο μηδέν οι διαπραγματεύσεις μετά την άκαρπη συνάντηση - με τις διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών να παραμένουν - για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.

Ντεμπούτο Σαπέν στην Αθήνα - Συναντήσεις και παζαρέματα για νέες υποχωρήσεις

Βασική διαφωνία είναι αν θα «κουρεύονται» οι παρακρατούμενοι φόροι, που αποτελεί και απαίτηση των Θεσμών, ενώ «αγκάθι» παραμένει το ζήτημα της εξαίρεσης από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των οφειλών προς το Δημόσιο και κυρίως για τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Στο ραντεβού των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου και Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με τους θεσμούς διαπιστώθηκε ότι οι δύο πλευρές εμμένουν ως προς το ζήτημα της διαγραφής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ).

Χάσμα σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος που μετείχε στη συνάντηση, υπάρχει και για τη διαγραφή των οφειλών προς το δημόσιο και την εφορία, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωσε ότι οι συνομιλίες είναι σε καλό επίπεδο, υπογραμμίζοντας πως «δεν υπάρχει ιδεολογική διαφορά όπως συμβαίνει στα εργασιακά».

Σημειώνεται ότι το όριο για ένταξη στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι τα 20.000 ευρώ, ενώ οι Θεσμοί το εκτοξεύουν στα 50.000 ευρώ. Η ελληνική πλευρά είναι ωστόσο πρόθυμη να πει το «ναι», καθώς το ίδιο στέλεχος ανέφερε σχετικά ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα»...

Κάτι που σημαίνει ότι στον εξώδικο συμβιβασμό θα ενταχθούν λιγότερα άτομα.

«Δεν είναι πρόβλημα τα 20.000 ευρώ ή 50.000 ευρώ, δεν έχουμε σε αυτό ιδεολογικές διαφορές όπως ισχύει στα εργασιακά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ετοιμη για υποχώρηση η κυβέρνηση

Πάντως αυτό που αναμένεται είναι το Μέγαρο Μαξίμου μπροστά στο αδιέξοδο και την πίεση του χρόνου να υποχωρήσει ξανά.

«Εξακολουθούμε να εμμένουμε στη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ότι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, έτσι ώστε να υπάρχει μια συνολική συμφωνία, και από εκεί και πέρα θα εξετάσουμε και τον χρόνο κατά τον οποίο θα έρθουν τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας στη Βουλή είπε ο Δημ. Τζανακόπουλος χθες προσθέτοντας πως υπάρχει η πιθανότητα κάποια από τα προαπαιτούμενα να ψηφιστούν και πριν από την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών για τη δεύτερη αξιολόγηση. »

Γαλλική «συμμαχία»

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί σήμερα Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017 στις 10.30 π.μ. με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στο υπουργείο Οικονομικών, προσδοκώντας σε στήριξη.

Mάλιστα η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit επιχειρεί σε εκτενές της δημοσίευμα έναν παραλληλισμό της ελληνικής περίπτωσης με αυτήν της Γαλλίας ενόψει των κρίσιμων προεδρικών εκλογών, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να αναδειχθεί νικήτρια σε αυτές η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, γράφει η DW. «Τι θα συμβεί αν η Μαρίν Λεπέν εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας; Οι Ευρωπαίοι το θεωρούν πιθανό. Φοβούνται, αλλά δεν έχουν στρατηγική», σημειώνει η εφημερίδα του Αμβούργου, προσθέτοντας ότι όποιος ακούει τα όσα λέγονται αυτό το διάστημα «σε υπουργεία του Βερολίνου και διαδρόμους των Βρυξελλών, σε οικονομικούς και κυβερνητικούς κύκλους, κάνει εκπληκτικές διαπιστώσεις». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Zeit, «είτε υπουργοί και διπλωμάτες είτε τραπεζίτες και επίτροποι της ΕΕ – όλοι φοβούνται και αγωνιούν, απωθούν (σ.σ. τη σκέψη) και παίζουν νευρικά με τα χέρια τους. Μόνο ένα δεν κάνουν προφανέστατα: Δεν προετοιμάζονται (σ.σ. για το ενδεχόμενο νίκης της Λεπέν)».

Ο Μισέλ Σαπέν συνοδεύει τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ στο ταξίδι του στην Αθήνα - θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα και δηλώνει ικανοποιημένος για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Οπως αναφέρουν δε κύκλοι του γαλλικού ΥΠΟΙΚ προσδοκάται οι εκπρόσωποι των θεσμών θα καταθέσουν την έκθεσή τους εγκαίρως πριν από το επόμενο Eurogroup στις 20-21 Μαρτίου.

Μεταξύ άλλων τονίζουν ότι «ο Μισέλ Σαπέν ελπίζει στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μέσα στο 2018, ύστερα από 8 χρόνια αποκλεισμού. Ο υπουργός προτίθεται να βοηθήσει όσο είναι δυνατόν, για αυτήν την επιστροφή της Ελλάδας».

Κατά τη συνάντησή του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στις 10.30 το πρωί της Παρασκευής, ο Μισέλ Σαπέν και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα συζητήσουν για τη συμμετοχή και τον ρόλο του ΔΝΤ, αλλά και για τον συντονισμό και την τεχνική υποστήριξη της Γαλλίας με στόχο την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να έχουν γίνει τα απαραίτητα πριν από το Eurogroup του Μαρτίου.

Στις 11:10 ο κ. Σαπέν θα συναντηθεί και τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, όπου θα επαναβεβαιώσει τη δέσμευση της Γαλλίας για τη συμμετοχή της με 30 εκατ. ευρώ στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για τις ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις.

Ακολούθως ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών συναντάται στις 3 το απόγευμα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα για θέματα που αφορούν τις οικονομικές προβλέψεις την ανάπτυξη και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Σχετικές ειδήσεις