ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Ρύθμιση χρέους και μεταρρυθμίσεις, αλλιώς χρεοκοπία

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Ρύθμιση χρέους και μεταρρυθμίσεις, αλλιώς χρεοκοπία

Ειδήσεις | Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Επιτακτική χαρακτηρίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής την ανάγκη της αναδιάρθρωσης του χρέους και την ταυτόχρονη υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα στη χρεοκοπία. Στην ενδιάμεση έκθεσή του, με τίτλο «Η παγίδα του χρέους» που δόθηκε την Τετάρτη (15/03/2017) στη δημοσιότητα, το αρμόδιο όργανο του Κοινοβουλίου εκτιμά πως η Ελλάδα έχει «παγιδευτεί σε ένα αλληλοτροφοδοτούμενο υφεσιακό σπιράλ».

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΣΠΙΡΑΛ ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ

Ειδικότερα, οι συντάκτες την έκθεσης επισημαίνουν πως αυτό το «σπιράλ» έχει προκληθεί εξαιτίας του υψηλού και δυσβάστακτου χρέους αλλά και λόγω της αβεβαιότητας που κυριαρχεί, ως απότοκο της κρίσης χρέους που ταλανίζει εδώ και χρόνια την Ελλάδα.

Μεγάλη βαρύτητα δίνεται, εξάλλου, και στο χαμηλό επίπεδο των θεσμών της χώρας, «οι οποίοι είναι υψίστης σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη».

«Ενώ η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και παρά το «κούρεμα» του PSI το 2012, η χώρα διανύει ήδη τον 7ο χρόνο ύφεσης, το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά περίπου 25%, το χρέος έχει εκτιναχθεί στο 175% του ΑΕΠ ενώ η ανεργία είναι σε υψηλότατα επίπεδα», σημειώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Και προσθέτει: «Την ίδια στιγμή, οι επενδύσεις - που είναι άκρως απαραίτητες για την εγκαθίδρυση ενός νέου οικονομικού-παραγωγικού μοντέλου - έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ και η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε κεφάλαια είναι ιδιαιτέρως προβληματική. Η ζοφερή αυτή κατάσταση αυξάνει και την αβεβαιότητα (σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο), δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο».

Επιπλέον, οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν πως μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα μείνει «κενό γράμμα», εάν δεν υπάρξουν παράλληλες μεταρρυθμίσεις.

Υπογραμμίζουν σχετικά: «Από την άλλη πλευρά, μία αναδιάρθρωση χρέους per se, χωρίς βαθιές τομές δεν θα βοηθήσει. Σε μερικά χρόνια η Ελλάδα θα βρίσκεται πάλι στην κόψη του ξυραφιού. Επομένως, η Ελλάδα πρέπει απαραιτήτως να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως στη δικαιοσύνη, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, στην καλύτερη λειτουργία των μηχανισμών του κράτους και στην διακυβέρνηση. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι δεν θα ξαναφτάσει σε καταστάσεις χρεοκοπίας και αναξιοπιστίας».

Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της έκθεσης

https://www.newsbomb.gr/tag/grafeio-proypologismoy-voylhs

Σχετικές ειδήσεις