ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είδηση - «βόμβα» για χιλιάδες συνταξιούχους

Είδηση - «βόμβα» για χιλιάδες συνταξιούχους

Νέο σοκ για χιλιάδες συνταξιούχους – Η κυβέρνηση φαίνεται πως εμπαίζει για ακόμα μία φορά τους συνταξιούχους, καθώς όχι μόνο δεν πρόκειται να δώσει τη 13η σύνταξη που είχε υποσχεθεί, αλλά θα τους αφαιρέσει ακόμη μία μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς και της μείωσης του αφορολογήτου.

Εκπρόσωποι των συνταξιούχων εκτιμούν ότι από 7% ώς 35% θα είναι η μείωση στις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις με την κατάργηση των προσωπικών διαφορών από το 2019. Το 1% του ΑΕΠ που συμφωνήθηκε να περικοπεί από τις συντάξεις μεταφράζεται σε 1,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με «Τα Νέα» δεν έχει διευκρινιστεί αν η περικοπή θα είναι «μια και έξω» ή σταδιακή στη διετία 2019-2020. Πάντως, επιχειρείται να βγει από το καλάθι των περικοπών η προσωπική διαφορά που προκύπτει στις κατώτατες συντάξεις, σε συντάξεις δηλαδή κάτω των 600 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), η αφαίμαξη της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις θα επιφέρει βαρύτερες απώλειες από τις αρχικά εκτιμώμενες, 20% κατά μέσον όρο.