ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με «δελτίο» οι Έλληνες στα σούπερ μάρκετ

Με «δελτίο» οι Έλληνες στα σούπερ μάρκετ

Παρά τις προβλέψεις και τις ελπίδες για ανάκαμψη εντός του 2017 αυτό που δείχνει η αγορά και οι καταναλωτές είναι στην καλύτερη περίπτωση στασιμότητα.

Πηγαίνουμε σπανιότερα για ψώνια και κάθε φορά ξοδεύουμε λιγότερα

Σαράντα ευρώ λιγότερα δαπανούν το μήνα για την αγορά ειδών σούπερ μάρκετ οι Ελληνες σε σχέση με πέρυσι σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το εύρημα αυτό επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της αγοράς για την πορεία του τζίρου στο λιανεμπόριο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 εκτιμήσεις που κάθε άλλο παρά αισιόδοξες μπορούν να θεωρηθούν.

Οι προβλέψεις στην καλύτερη περίπτωση δείχνουν στασιμότητα.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα την οποία δημοσιεύει η Καθημερινή, η μέση μηνιαία δαπάνη στα σούπερ μάρκετ διαμορφώνεται στα 274 ευρώ από 310 πέρυσι. Η μείωση αποτυπώνεται στο 13%.

Η συχνότητα των επισκέψεων είναι μικρότερη ενώ έχει αυξηθεί το ποσοτό αυτών που ψωνίζουν λιγότερα από 50 ευρώ. το 70,7% αφήνει έως 50 ευρώ άθε φορά που ψωνίζει, το 23,1% δαπανά από 51 έως 100 ευρώ και μόνο το 6,2% υπερβαίνει τα 100 ευρώ σε μια επίσκεψη για ψώνια.

Αυτό το στοιχείο δείχνει ότι έχει φτωχύνει κι άλλο ο λεγόμενος μέσος καταναλωτής που αποτελεί και την πολυπληθέστερη ομάδα.

Το 45,8% περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα, το 54,4% αγοράζει φθηνότερα προϊόντα κυρίως από προσφορές και από προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Μια ακόμη βασική αλλαγή στη συμπεριφορά των Ελλήνων είναι η ενδελεχής έρευνα και η σύγκριση των τιμών σε προϊόντα και καταστήματα από τη συντριπτική πλειονότητα, το 81,5% των καταναλωτών.

Μάλιστα το 91,2% έχει κάνει έρευνα πριν ξεκινήσει για τα ψώνια του, με λίστα αγορών, ώστε να μην υποκύψει σε παρορμητικές αγορές.

Τέλος το 38% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα κάνει λιγότερες αγορές το 2017, το 5% περισσότερες, ενώ το 57% εκτιμά ότι θα είναι αμετάβλητες.

Σχετικές ειδήσεις