ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

La Repubblica: Τελευταίο εμπόδιο για τον Τσίπρα η υπερψήφιση της βουλής και οι επιλογές του ΔΝΤ

La Repubblica: Τελευταίο εμπόδιο για τον Τσίπρα η υπερψήφιση της βουλής και οι επιλογές του ΔΝΤ

«Για την Ελλάδα έχει (σχεδόν) επιτευχθεί συμφωνία, θα δοθούν επτά δισεκατομμύρια ευρώ» γράφει σήμερα η εφημερίδα «La Repubblica», με αναφορά στο χθεσινό Eurogroup της Μάλτας και στο σύνολο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

«Το δράμα της ελληνικής κρίσης κάνει ένα ακόμη μικρό βήμα προς το αίσιο τέλος. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι δανειστές πέτυχαν μια συμφωνία, σε γενικές γραμμές, σε ό,τι αφορά τα κύρια θέματα της διαπραγμάτευσης, και τις επόμενες ημέρες η αντιπροσωπεία της πρώην Τρόικας θα επιστρέψει στην Αθήνα για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες και για να μπει η τελική υπογραφή», γράφει η εφημερίδα της Ρώμης.

«Ο στόχος είναι να αποδεσμευθούν οι βοήθειες επτά δισεκατομμυρίων ευρώ, που η Ελλάδα χρειάζεται για να πληρώσει τα δάνεια που λήγουν τον Ιούλιο», τονίζει ο δημοσιογράφος Έτορε Λιβίνι.

Σε σχέση με το περιεχόμενο της διαφαινόμενης συμφωνίας η «La Repubblica» εξηγεί: «Ο συμβιβασμός, όπως όλοι οι συμβιβασμοί, είναι αποτέλεσμα μιας υποχώρησης που έκαναν όλοι οι συνομιλητές: η ελληνική κυβέρνηση είπε "ναι" σε νέες περικοπές 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι μισές θα γίνουν το 2019 με την μεταρρύθμιση των συντάξεων και οι άλλες μισές το 2020, με τη μείωση του αφορολόγητου. Από τη μεριά τους, η ΕΕ, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ έδωσαν το "ελεύθερο" στον Τσίπρα να νομοθετήσει επεκτατικά μέτρα για την οικονομία, η οποία θα αναπτυχθεί περισσότερο από τις προβλέψεις. Τελευταίο εμπόδιο, η υπερψήφιση από μέρους της βουλής και οι επιλογές του ΔΝΤ, το οποίο, όμως, δείχνει να θέλει να μείνει εντός του ελληνικού προγράμματος».

Σχετικές ειδήσεις