ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάχη δανειστών για τα κέρδη από την Ελλάδα στην Ουάσινγκτον

Μάχη δανειστών για τα κέρδη από την Ελλάδα στην Ουάσινγκτον

Τα νέα επεισόδια της υπερπαραγωγής του «δόγματος του σοκ» αποφασίζονται αυτή τη φορά πέραν του Ατλαντικού με τους «παραγωγούς» να μοιράζουν κόστος και κέρδη.

ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΔΝΤ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ - ΕΠΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ - ΣΦΡΑΓΙΖΕΤΑΙ Η ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Επί της ουσίας το μοίρασμα της πίτας αφορά τους δανειστές που δήθεν κόπτονται η χώρα να σταθεί στα πόδια της ασκώντας όμως πολιτικές που τη βυθίζουν βαθύτερα και περισσότερο στην κρίση με τις πραγματικές επιπτώσεις να βαραίνουν τους πολίτες.

Και τα δύο κραταιά μέρη (Γερμανία και ΔΝΤ) στο μεγάλο παζάρι του ελληνικού θέματος βλέπουν όλα τα χρόνια της κρίσης τα οικονομικά τους στοιχεία να ωφελούνται και το κύριο συμφέρον τους είναι η παραμονή της Ελλάδας στη μέγγενη της εξάρτησης από τα ταμεία τους.

Από την άλλη ο πολιτικός κόσμος της χώρας διευκολύνει τις όποιες βλέψεις των δανειστών μέσα από τις διαφορετικές θέσεις «αντιμετώπισης» και τη διχόνοια. Στα 7 χρόνια της κρίσης τα προνόμια της «καρέκλας» και η γνώση ότι είναι ουσιαστικά παρατηρητές, αποδέκτες και κομιστές αποφάσεων αδρανοποίησαν όποιο διαπραγματευτικό χαρτί θα μπορούσε να πέσει στο τραπέζι. Στο εσωτερικό και κομματικό ακροατήριο η διαχείριση ήταν και είναι απλή: Κινδυνολογία.

Ως εκ τούτου οι δανειστές έχουν όλα τα χαρτιά στα χέρια τους.

Με αυτά τα δεδομένα ακόμη μια «κρίσιμη» συνάντηση αυτή τη φορά στην Ουάσινγκτον θα ορίσει τη συνέχεια της κρίσης στην Ελλάδα και θα επισφραγίσει την εξάρτησή της. Αυτονόητο λοιπόν και αναμενόμενο πέραν των «κορώνων» να υπάρξουν σημεία συμβιβασμού από τους δύο ισχυρούς παίκτες ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια της κερδοφορίας τους.

Εκεί βρίσκονται από σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, κ. Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας κ. Παπαδημητρίου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χουλιαράκης, για επαφές (προκαταρκτικές συζητήσεις σχετικά με το χρέος), στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, που πραγματοποιείται την Παρασκευή και το Σάββατο, 21 και 22 Απριλίου.

Στην Αθήνα, με αφορμή την επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη.

Να σημειωθεί ότι η ΕΕ βλέπει «ηπιότερη ανάπτυξη» για την ελληνική οικονομία, σε σχέση με τις προβλέψεις της το Φεβρουάριο, περίπου τρεις εβδομάδες πριν δημοσιοποιήσει τις εαρινές οικονομικές της προβλέψεις για τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Κληθείσα να σχολιάσει τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί απάντησε τα εξής:

«Λαμβάνουμε υπόψη τις οικονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ. Η Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει τις επικαιροποιημένες εαρινές προβλέψεις της το Μάιο και θα συμπεριλάβει τα στοιχεία της προσεχούς αποστολής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα που θα πραγματοποιηθεί σύντομα. Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ηπιότερη ανάπτυξη σε σχέση με τις τελευταίες προβλέψεις της Επιτροπής το Φεβρουάριο, δεδομένης της αβεβαιότητας που υπήρχε μέχρι πρόσφατα, γύρω από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η εύθραυστη κατάσταση της οικονομίας υπογραμμίζει την ανάγκη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό και καλωσορίζουμε τη συμφωνία του Eurogroup του Απριλίου που οδεύει προς αυτήν την κατεύθυνση».

Η Λαγκάρντ

Υπενθυμίζεται πως η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε εκδήλωση στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον είπε ότι τα πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν είναι εφικτά, ούτε υλοποιήσιμα και αυτό είναι γνωστό.

Η Κρ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ακόμη πως «δεν έχουν ικανοποιηθεί οι όροι μας και γι' αυτό δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα». Παραδέχεται όμως πως υπάρχει πρόοδος σε μεταρρυθμίσεις αλλά ανέφερε πως το χρέος είναι μη βιώσιμο. «Η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, πρέπει να διεξαχθεί βάσει λογικών προβλέψεων» τόνισε.
Οι μεταρρυθμίσεις στη Ελλάδα, ανέφερε, πρέπει «να οδηγούν σε βιώσιμη ανάπτυξη και να μην έχουν προσωρινά αποτελέσματα όπως έχει γίνει κάποιες φορές στο παρελθόν».

Επισήμανε ακόμη πως οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι απολύτως απαραίτητη και πως το σημερινό σύστημα οδηγεί σε αθροιστικά συσσωρευμένο έλλειμμα.

Επίσης ο διευθυντής του τομέα Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ Βίτορ Γκασπάρ απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece ξεκαθάρισε πως η εκτίμηση για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 είναι προσωρινή και πως τελεί υπό αναθεώρηση.

“Δεν έχουμε τελικά μεγέθη αλλά εκτιμήσεις για το 2016”, ανέφερε. Ο ίδιος προσέθεσε πως αν το 3,3% επιβεβαιωθεί τότε θα έχει ξεπεραστεί σημαντικά ο αρχικός στόχος (0,50%) Ξεκαθάρισε ωστόσο πως αυτή η υπέρβαση του στόχου έχει βασιστεί σε προσωρινά μέτρα. Για το εάν η ελληνική οικονομία μπορεί να διατηρήσει πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για πολλά έτη ο ίδιος αποσαφήνισε πως από την πλευρά του το ΔΝΤ θεωρεί πως ρεαλιστικός στόχος για τα μεσοπρόθεσμα πλεονάσματα είναι 1,5%. Ο Γκασπάρ κατέληξε λέγοντας πως είναι σημαντικό το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο και πως ως εκ τούτου θα απαιτηθεί αναδιάρθωση του χρέους εκ μέρους του επίσημου τομέα.

Το ΔΝΤ μέχρι σήμερα έχει προβλέψει αποτελέσματα που παταγωδώς απέχουν από την πραγματικότητα

«Δυστυχώς δεν θα σας απαντήσω για τις καινούργιες προβλέψεις του ΔΝΤ γιατί όπως ξέρετε το ΔΝΤ έχει προβλέψει αποτελέσματα που παταγωδώς απέχουν πολύ από την πραγματικότητα», είναι η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου όταν βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναφέρθηκαν στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

Σχετικές ειδήσεις