ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καρφιά» Σόιμπλε κατά Τόμσεν: Οι προβλέψεις της Αθήνας είναι πιο ρεαλιστικές από του ΔΝΤ

«Καρφιά» Σόιμπλε κατά Τόμσεν: Οι προβλέψεις της Αθήνας είναι πιο ρεαλιστικές από του ΔΝΤ

Το χάσμα που χωρίζει τη Γερμανία και τις ΗΠΑ αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα παραδέχτηκε ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς.

«Όπως ξέρετε οι προβλέψεις του ΔΝΤ ήταν πιο απαισιόδοξες από εκείνες της ελληνικής κυβέρνησης. Αλλά, ατυχώς για το ΔΝΤ, τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές. Οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα» είπε ο Σόιμπλε.

Η αναφορά του κ. Σόιμπλε σε... οικονομολόγους αποτελεί σαφές «καρφί» κατά του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.

Η επιμονή του κ. Τόμσεν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «τραυμάτισε» τις σχέσεις τους, δήλωσαν ενημερωμένες πηγές.

«Πιστεύω ότι το πρόγραμμα είναι εντάξει, νομίζω ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος» ανέφερε ακόμη ο κ. Σόιμπλε.

«Χωρίς το ΔΝΤ τα μελλοντικά προγράμματα στήριξης»

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, ο Σόιμπλε είπε ότι τα όποια νέα προγράμματα στήριξης κρατών - μελών της Ευρωζώνης θα πρέπει να συνάπτονται χωρίς τη συμμετοχή του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού και μόνο υπό ευρωπαϊκή αιγίδα.

Ο Γερμανός υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην πιθανότητα μετατροπής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο βραχυπρόθεσμα.

Ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί ρεαλιστικό να γίνουν περαιτέρω βήματα προς την ολοκλήρωση των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτό το σημείο, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία για την αποχώρησή της, ενώ υπογράμμισε πως τα εναπομείναντα κράτη μέλη πρέπει να είναι έτοιμα να σχηματίσουν «συμμαχίες των προθύμων».

«Με δεδομένη την τωρινή κατάσταση, δεν είναι ρεαλιστικό να θεωρούμε ότι μπορούμε να κάνουμε περαιτέρω βήματα προς την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης προς το παρόν», είπε ο Σόιμπλε.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σχετικές ειδήσεις