ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα σοκ: Στο «στόχαστρο» συντάξεις, ΔΕΗ και εργασιακά

Μέτρα σοκ: Στο «στόχαστρο» συντάξεις, ΔΕΗ και εργασιακά

Με πολύ άγριες διαθέσεις ήρθαν οι δανειστές στην Αθήνα για επανεκκίνηση των συνομιλιών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΑΠΕΣΤΕΙΛΑΝ ΣΤΟ ΥΠΟΙΚ ΠΡΟΣΧΕΔΙΑ ΜΕ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ – ΦΩΤΙΑ

Οι θεσμοί έστειλαν στην κυβέρνηση κείμενα έκτασης 75 σελίδων, στο οποίο ζητούν μεταξύ άλλων: Άνοιγμα καταστημάτων όλες τις Κυριακές, πώληση ΔΕΗ, περικοπές στις συντάξεις και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Οι πρώτες απαιτήσεις θα τεθούν στη συνάντηση που έχουν το απόγευμα σήμερα (25/04) η τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον ΥΠΑΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Τα κείμανα των δύο μνημονίων (ένα από την Κομισιόν, ένα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), όπως προέκυψε μετά τις συζητήσεις που έγιναν στη Μάλτα, στο πλαίσιο του έκτακτου Eurogroup της 9ης Μαΐου, περιλαμβάνει μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ από αφορολόγητο και συντάξεις για τη διετία 2019-2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή» στα προσχέδια των δύο Μνημονίων που παραδόθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνονται οι εξής προτάσεις:

Το 2019 θα ληφθούν μέτρα μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης ύψους 1% του ΑΕΠ μέσω της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις. Το προσχέδιο προβλέπει ότι η περικοπή της προσωπικής διαφοράς θα είναι έως 22%. Ωστόσο, αν δεν επιτευχθεί ο στόχος του 1%, τότε θα πέσει ψαλίδι και στις επικουρικές.

Στα εργασιακά θα συνεχίσουν να ισχύουν όσα αποφασίστηκαν με τα προηγούμενα μνημόνια. Μάλιστα, ξεκαθαρίζεται ότι δεν θα αποκατασταθούν η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις που δεν τις υπογράφουν. Με απλά λόγια «καταρρέει» το αφήγημα της κυβέρνησης για αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων.

Στα ενεργειακά προβλέπει σταδιακή μείωση της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ κατά περίπου 40%. Η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης θα προσπαθήσει να καταστεί πιο ελαστικός στόχος (30%-40%), προκειμένου να είναι ευκολότερα επιτεύξιμος και να περιοριστούν οι πιθανότητες πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων.

Καταργείται το δικαίωμα βέτο του υπουργείου Εργασίας για τις ομαδικές απολύσεις και η όλη διαδικασία εποπτεύεται από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας

Καταργούνται οι περιορισμοί στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές είτε αυτό αφορά το μέγεθός τους είτε τις περιοχές που δραστηριοποιούνται

Επίσης ζητείται η πλήρης εφαρμογή του master plan για το ΤΑΙΠΕΔ, όπου περιλαμβάνονται όλες οι αποκρατικοποιήσεις, όπως το 17% της ΔΕΗ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το 65% της ΔΕΠΑ κ.ά.

Σχετικές ειδήσεις