ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νόμος Κατσέλη: Πώς μπορεί ακόμη και τώρα ένα υπερχρεωμένο νοικοκυριό να υπαχθεί στο νόμο

Νόμος Κατσέλη: Πώς μπορεί ακόμη και τώρα ένα υπερχρεωμένο νοικοκυριό να υπαχθεί στο νόμο

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 έχουν προθεσμία να καταθέσουν αίτηση δανειολήπτες με χρέη σε τράπεζες και δημόσιο ώστε να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη. Με την κατάθεση της αίτησης ορίζεται ημερομηνία εκδίκασης της προσωρινής διαταγής(διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) και του οριστικού δικαστηρίου σε διάστημα ενός έτους.

Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, ΜΙΚΑΕΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΔΟΥΛΟΥ ΑΝΑΛΥΕΙ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Συνέντευξη στην Αμέλια Αναστασάκη

Η οικονομική κρίση μέρα με τη μέρα βαθαίνει. Κατά συνέπεια, και τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις όλο και αυξάνονται. Ίσως το μοναδικό «όπλο», εργαλείο ώστε να ρυθμίσει ένας οφειλέτης τα χρέη του και να προστατεύσει το σπίτι που διαμένει, την πρώτη κατοικία του, αποτελεί η υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη, γνωστό ως νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Η δικηγόρος και νομικός σύμβουλος της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ, Μικαέλα Χριστοδούλου αναλύει όλες τις τελευταίες τροποποιήσεις του νόμου Κατσέλη που αφορούν τόσο σε ρύθμιση οφειλών προς τράπεζες, όσο και το Δημόσιο ή τους Δήμους, με την βασική πάντα προϋπόθεση να υπάρχουν οφειλές προς τράπεζες.

26 ΦΩΤΟ 2

Μάλιστα, η κυρία Χριστοδούλου εξηγεί με ποιον τρόπο μπορούν να καλυφθούν καθ' ολοκληρίαν τα έξοδα του δανειολήπτη που θέλει να προσφύγει στο νόμο Κατσέλη. Δηλαδή με τι εισόδημα δικαιούται ένας οφειλέτης δωρεάν νομική υποστήριξη.

Αναλυτικά τι περιλαμβάνει ο νόμος:

1. Ο οφειλέτης υποβάλλει αίτηση για ρύθμιση οφειλών σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Η αίτηση είναι πολυσέλιδο δικόγραφο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σχέδιο διευθέτησης οφειλών. Μπορεί να έχει προηγηθεί προσπάθεια προδικαστικού συμβιβασμού.

2. Το δικαστήριο ορίζει δικάσιμο μέσα στους επόμενους μήνες.

3. Από την ημέρα ολοκλήρωσης της αίτησης, ο οφειλέτης υποχρεούται να πληρώνει τις μηνιαίες δόσεις που ορίζονται από το νόμο, και έτσι αναστέλλονται τα καταδιωκτικά μέτρα κατά της περιουσίας του.

4. Την ημέρα της επικύρωσης, ο ειρηνοδίκης αποφασίζει για την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων κατά του οφειλέτη, αλλά και τι θα πληρώνει μηνιαίως προς τους πιστωτές του.

5. Οι δόσεις καθορίζονται ανάλογα με το εισόδημα και το κόστος διαβίωσης της οικογένειάς του.

6. Σε περίπτωση καθυστέρησης των συγκεκριμένων δόσεων, τα προσωρινά μέτρα προστασίας ανακαλούνται.

7. Το ποσό της μηνιαίας δόσης μπορεί να αναπροσαρμόζεται ετησίως, αλλά και αν το εισόδημα του οφειλέτη διαφοροποιείται προς τα κάτω μπορεί να ζητήσει να μεταρυθμιστεί η απόφαση.

Σχετικές ειδήσεις