ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεύτερη αξιολόγηση: «Τσουνάμι» περικοπών στα ειδικά μισθολόγια

Δεύτερη αξιολόγηση: «Τσουνάμι» περικοπών στα ειδικά μισθολόγια

Ειδικά μισθολόγια | Ειδήσεις: «Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει στην κυβέρνηση για τους 180.000 εργαζομένους που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια καθώς οι εταίροι επανάφεραν την κατάργηση των ειδικών επιδομάτων και την μείωση της μισθολογικής δαπάνης ως προϋπόθεση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

ΝΕΟ «ΤΣΕΚΟΥΡΙ» ΑΠΟ 5% ΕΩΣ 15% ΦΕΡΝΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ - ΕΝΔΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΨΙΜΑΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΣΩΘΟΥΝ

Του Νίκου Β. Τσίτσα

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ξεσπάσει πόλεμος στο εσωτερικό της κυβέρνησης σε μία προσπάθεια διάσωσης ημετέρων καθώς ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ κατατάσσουν τους ενστόλους στην δεξαμενή των ψηφοφόρων τους ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στους πανεπιστημιακούς.

Από το 2016 μέχρι σήμερα η κυβέρνηση κατάφερε να παγώσει την μείωση των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια που ζητούσαν οι θεσμοί ενώ παράλληλα τα δικαστήρια είχα δικαιώσει τους ένστολους χαρακτηρίζοντας παράνομες τις μειώσεις που υπέστησαν στις αποδοχές τους από το 2010 μέχρι σήμερα. Η κυβέρνηση είχε προτείνει στους θεσμούς ένα νέο καθεστώς για τα ειδικά μισθολόγια το οποίο περιελάμβανε το καθεστώς της… προσωπικής διαφοράς αλλά και μείωση των ειδικών μισθολογίων από 20 σε 8.

Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει να προστατέψει συγκεκριμένες κατηγορίες λειτουργών όπως οι πανεπιστημιακοί ενώ οι κατηγορίες που θα αποχαρακτηριστούν από την κατηγορία των ειδικών μισθολογίων θα υποστούν μειώσεις της τάξης του 25%.

Αναλυτικά, η κυβερνητική πρόταση που έχει τεθεί υπόψιν των εταίρων και περιλαμβάνει σταδιακές μειώσεις αποδοχών έως και 20% για όσους εντάσσονται σήμερα στην κατηγορία των ειδικών μισθολογίων, περιλαμβάνει μειώσεις στις αποδοχές για όσους μεταφερθούν στο ενιαίο μισθολόγιο μετά τον περιορισμό του αριθμού των ειδικών μισθολογίων από περίπου 20 που είναι σήμερα σε 8-9.

Ο περιορισμός θα προέλθει από τη συγχώνευση μισθολογίων που έχουν όμοιο αντικείμενο απασχόλησης (για παράδειγμα θα δημιουργηθεί ένα ειδικό μισθολόγιο για όλα τα μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ, ΕΠ ΤΕΙ, ΕΕΔΙΠ, ΕΔΙΠ, εκπαιδευτικό προσωπικό ΑΕΝ, Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών) ή την μεταφορά στο Ενιαίο Μισθολόγιο υπαλλήλων που αμείβονται σήμερα με ειδικά μισθολόγια. Συζητείται, για παράδειγμα η μεταφορά στο Ενιαίο Μισθολόγιο των μουσικών, ή των Αρχιερέων κτλ.

Στο παρασκήνιο δίνεται μάχη για την μεταφορά σε καθεστώς ειδικού μισθολογίου των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να διατηρήσουν την προσωπική διαφορά που έχουν μέχρι σήμερα.

Προβλέπεται, επίσης, ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στον βασικό μισθό. Στις νέες αποδοχές των υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια θα υπολογίζονται οι σημερινές του αποδοχές, όπως αυτές προκύπτουν από τον συμψηφισμό του βασικού μισθού, του χρονοεπιδόματος, καθώς και των επιδομάτων που λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών.

Έτσι, για τους πανεπιστημιακούς, θα είναι ο βασικός μισθός συν το επίδομα διδακτικής προετοιμασίας και εξωδιδακτικής πανεπιστημιακής απασχόλησης, καθώς και η πάγια αποζημίωση για τη δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια. Στόχος είναι να αμείβονται με την λογική του Ενιαίου Μισθολογίου δηλαδή με το μοντέλο του βασικού μισθού και των τεσσάρων επιδομάτων.

Η προσωπική διαφορά που θα προκληθεί από το νέο υπολογισμό των αποδοχών και υπολογίζεται μεσοσταθμικά έως και 15% θα διατηρηθεί – σύμφωνα με τις κυβερνητικές προθέσεις- για την επόμενη τριετία ενώ θα υπάρξει άμεση μείωση της τάξης του 5-7% λόγω αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών

Εκτός από τα παραπάνω επιδόματα, προβλέπεται και η διατήρηση ενός επιδόματος που θα αφορά τα ειδικά καθήκοντα κάθε κατηγορίας. Το επίδομα αυτό, όμως, θα καταβάλλεται μετά την αξιολόγηση του υπαλλήλου. Αυτό σημαίνει ότι για να καταβληθεί για παράδειγμα το ερευνητικό επίδομα στους πανεπιστημιακούς, θα πρέπει να έχει προηγηθεί αξιολόγησή τους. Για άλλες κατηγορίες θα προβλέπεται ως κίνητρο απόδοσης ή ειδικών καθηκόντων κ.ο.κ.

Τα ειδικά μισθολόγια και τα επιδόματα

Στην κατηγορία των ειδικών μισθολογίων εντάσσονται οι δικαστικοί λειτουργοί, το προσωπικό του νομικού συμβουλίου του κράτους, οι ιατροδικαστές, τα μέλη ΔΕΠ, οι καθηγητές ΤΕΙ, οι ερευνητές, οι ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες, το προσωπικό ΚΕΠΕ (ερευνητές), οι καθηγητές της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, το Προσωπικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι διπλωματικοί υπάλληλοι, οι αρχιερείς, οι μουσικοί και οι ένστολοι στην Ελληνική Αστυνομία στο Λιμενικό σώμα και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ποια επιδόματα μπαίνουν στην «πρέσα» των μειώσεων

Τα επιδόματα που σχεδιάζεται να ενσωματωθούν στις βασικές αποδοχές είναι:

Για τους ένστολους:

  • Εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών
  • Ειδικής απασχόλησης που δίδεται σε υπαξιωματικούς, αστυφύλακες και λιμενικούς καθώς και ανώτατους αξιωματικούς
  • Αυξημένης ευθύνης για τους βαθμοφόρους
  • Έξοδα παράστασης
  • Ευθύνης Διοίκησης
  • Αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας
  • Ειδικών συνθηκών

Των πανεπιστημιακών καθηγητών:

  • Διδακτικής προετοιμασίας
  • Δημιουργίας βιβλιοθήκης
  • Έρευνας
  • Έξοδα Παράστασης

Τα επιδόματα των δικαστικών λειτουργών:

  • ταχύτερης διεκπεραίωσης
  • πάγια αποζημίωση

Τα επιδόματα των ιατρών:

  • επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης
  • πάγια αποζημίωση

Τα επιδόματα των διπλωματικών:

  • το Κίνητρο Απόδοσης
  • Ξενίας­ Παράστασης
  • Πάγια αποζημίωση

Σχετικές ειδήσεις