ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τσουνάμι» φόρων και περικοπών: Αυτό είναι το νέο «αριστερό» μνημόνιο

«Τσουνάμι» φόρων και περικοπών: Αυτό είναι το νέο «αριστερό» μνημόνιο

Σοκ από τις νέες περικοπές - «Σαρώνονται» συντάξεις, ειδικά μισθολόγια και αφορολόγητο – Βαρύτερες οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες - «Πετσοκόβονται» παροχές και κοινωνικά επιδόματα – Στις 18 Μαΐου ψηφίζονται τα σκληρά μέτρα

Στην πλήρη φτωχοποίηση οδηγείται ο ελληνικός λαός με το νέο μνημόνιο το οποίο συναποφάσισαν η κυβέρνηση και τρόικα, προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, η οποία «σερνόταν» επί μήνες.

Με τα νέα μέτρα οι πολίτες επιβαρύνονται από τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.682 ευρώ από 8.636 ευρώ για όσους δεν έχουν παιδιά, στα 5.910 ευρώ από 8.864 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, στα 6.136 ευρώ από 9.090 ευρώ για όσους έχουν δύο παιδιά, ενώ έρχεται και ψαλίδι σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, το οποίο θα φτάσει μέχρι και 18%.

Παρά το «περιτύλιγμα» με το οποίο το σερβίρει η κυβέρνηση, που υποστηρίζει ότι δεν πέρασαν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ στα εργασιακά, εντούτοις η πραγματικότητα είναι ότι και στο θέμα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων υπάρχει επιδείνωση, καθώς καταργήθηκε η προϋπόθεση έγκρισης των ομαδικών απολύσεων από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας.

Επίσης, έρχεται «μαχαίρι» στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου και νέο ηλεκτροσόκ για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το «μάρμαρο» φαίνεται να πληρώνουν και οι στρατιωτικοί καθώς προβλέπεται «εξορθολογισμός» ορισμένων επιδομάτων των στρατιωτικών.

Το προσχέδιο του Συμπληρωματικού Μνημονίου, το οποίο αποκάλυψε το βράδυ της Δευτέρας 8 Μαΐου η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».

Σύμφωνα με το προσχέδιο στόχος των μέτρων είναι να διασφαλιστεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.

Το κείμενο έχει έκταση 53 σελίδων και τα όσα – αιματηρά - περιέχονται σε αυτό θα ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή την Πέμπτη 18 Μαΐου.

Στο νέο μνημόνιο παραμένει ψηλά και ο πήχης για τα πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή 1,75% για το 2017, 3,5% για το 2018 και 3,5% μέχρι το 2022.

Το μνημόνιο προβλέπει επίσης «ψαλίδι» στα κοινωνικά επιδόματα και κατάργηση της έκπτωσης φόρου όρου 10% στις ιατρικές-φαρμακευτικές δαπάνες.

Οι επιβαρύνσεις θα φανούν στο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου που θα λάβουν οι φορολογούμενοι το 2017, αφού η κατάργηση αυτή θα φανεί αναδρομικά από τα φετινά εισοδήματα.

Επίσης συμφωνήθηκε η επιτάχυνση κατασχέσεων και πλειστηριασμών για χρέη προς το Δημόσιο.

Ζήσε …Μάη μου να δεις αντίμετρα

Αυτό που στα σίγουρα δεν πρέπει να περιμένουν οι πολίτες είναι τα θετικά αντίμετρα, τα οποία εξαγγέλλει η κυβέρνηση ως «αντίδοτο» στα σκληρά μέτρα, τα οποία δεν πρόκειται να ενεργοποιηθούν αν το 2018 δεν επιτευχθεί πλεόνασμα ύψους 3,5%

memorandum

Σχετικές ειδήσεις