ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται νέα ρύθμιση χρεών έως 20.000 ευρώ σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία - Δείτε ποιους αφορά

Έρχεται νέα ρύθμιση χρεών έως 20.000 ευρώ σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία - Δείτε ποιους αφορά

Χρέη - Εφορία | Ειδήσεις: Έως και 120 δόσεις για όσους χρωστούν από 3.000 μέχρι και 20.000 ευρώ - Ποιοι μπορούν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις - Πότε μπαίνει σε εφαρμογή

Η νέα ρύθμιση που επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας αναμένεται να αποτελέσει «ανάσα» για εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες. Σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορά όσους έχουν χρέη από 3.000 ευρώ ως 20.000 ευρώ, ενώ δεν αποκλείται να υπάρξει και κούρεμα προσαυξήσεων και προστίμων από 20% ως 80%, ανάλογα με την περίπτωση και τις δυνατότητες των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ειδήσεις» η νέα ρύθμιση αναμένεται να μπει σε εφαρμογή από το καλοκαίρι και συγκεκριμένα μέχρι τον Αύγουστο του 2017.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν ελεύθεροι επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ποια είναι τα κριτήρια ένταξης στη νέα ρύθμιση:

  • Η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη από την επαγγελματική του δραστηριότητα
  • Η περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη
  • Η προοπτική της εταιρείας με βάση τα έσοδα των τελευταίων τριών ετών
  • Ο κύκλος εργασιών ή το κεφάλαιο και η αναλογία μόχλευσης

Για τη ρύθμιση των χρεών θα ακολουθείται μια αυτοματοποιημένη διαδικασία βάσει των κριτηρίων μέσω της οποίας θα προκύπτει και το ποσό των δόσεων.

Οι 120 δόσεις, η πληρωμή των χρεών σε βάθος δεκαετίας δηλαδή θα αφορά λίγους οφειλέτες και κυρίως εκείνους που βρίσκονται στην πλέον δύσκολη θέση.

Θα δίδεται δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης, ενώ για όσους επιλέξουν τις 12 δόσεις η παραγραφή προσαυξήσεων και προστίμων θα φτάνει σε ποσοστό 80%. Για όσους ενταχθούν στο μάξιμουμ των δόσεων η μείωση θα είναι σε ποσοστό 20%.

Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση θα μπορούν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ θα αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και κάθε ποινική δίωξη.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν γιατροί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, λογιστές κλπ. εφόσον έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Για όσους έχουν χρέη ως 3.000 ευρώ παραμένει η δυνατότητα εξόφλησης της οφειλής σε 36 δόσεις με μίνιμουμ δόση 50 ευρώ το μήνα.

Να σημειώσουμε ότι τη ρύθμιση είχε προαναγγήλει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιωάννης Δραγασάκης μιλώντας σε συνέδριο για τα «κόκκινα» δάνεια.

Ανέφερε ότι ειδικά για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς πτωχευτική ικανότητα, δηλ. τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και τις λοιπές επιχειρήσεις που έχουν χρέη κάτω των 20 χιλιάδων ευρώ, ο Νόμος προβλέπει ρητά ότι πλέον μπορούν να απευθύνονται απευθείας στις δημόσιες υπηρεσίες (ΔΟΥ, ΕΦΚΑ) και να λαμβάνουν παρόμοιες ρυθμίσεις με τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο Νόμο του εξωδικαστικού.

«Εγκαινιάζουμε λοιπόν ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων στο δημόσιο για όλες τις επιχειρήσεις, που εξετάζει και λαμβάνει υπόψη την πραγματική ικανότητα αποπληρωμής», ανέφερε ο κ. Δραγασάκης σχετικά με την παραπάνω ρύθμιση χρεών.

Την πρόθεση της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας στο συνέδριο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών:

«Αυτά τα ποσά θα ρυθμίζονται μέχρι 36 δόσεις, ενώ τα πάνω από 3.000 ευρώ έως και σε 120 δόσεις. Ταυτόχρονα θα δοθεί η δυνατότητα η ρύθμιση να μην χάνεται ακόμη και αν την απολέσει κανείς για 3 μήνες».

Διευκρίνισε επίσης ότι θα υπάρξουν κριτήρια για να υπαχθεί κάποιος σε μία από τις έξι κλίμακες που θα δημιουργηθούν με παραμέτρους το χρέος, τις δόσεις και την έκπτωση, καταλήγοντας «δε θα ισχύουν οι 120 δόσεις και για αυτόν που έχει να πληρώσει, γιατί έτσι ουσιαστικά θα τον «δανείζαμε». Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής θα υπάρχει πλήρης διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων.

Υπενθυμίζεται ότι από τον εξωδικαστικό μηχανισμό εξαιρούνται μεν οι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά προβλέπεται η δυνατότητα του Δημοσίου και των Ταμείων να προχωρούν σε διμερείς συμφωνίες, με τους όρους που προβλέπονται στο σχετικό νόμο. Στη διαδικασία μπορούν να ενταχθούν και χρέη κάτω των 20.000 ευρώ, οι δόσεις δεν μπορούν είναι περισσότερες από 120 ενώ η κατώτερη μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ. Για οφειλές κάτω των 3.000 ευρώ (αφορά κυρίως αγρότες), το ανώτατο όριο δόσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 36.

Σχετικές ειδήσεις