ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύνοδος G7: Το ελληνικό χρέος στο «τραπέζι» - Τι θα πει ο Σόιμπλε

Σύνοδος G7: Το ελληνικό χρέος στο «τραπέζι» - Τι θα πει ο Σόιμπλε

Μια λύση για το ελληνικό χρέος αναμένεται να συζητήσουν στο Μπάρι της Ιταλίας οι υπουργοί Οικονομικών των 7 πλουσιότερων κρατών του κόσμου.

Παρότι δεν αναμένονται άμεσα αποφάσεις για το ζήτημα, η ελληνική πλευρά αναμένει οποιαδήποτε πρόταση την οποία θα μπορούσε να αξιοποιήσει και επικοινωνιακά ενόψει ψήφισης των νέων σκληρών μέτρων του επιπρόσθετου μνημονίου που συμφωνήθηκε για να κλείσει η αξιολόγηση.

Φυσικά η λύση του «κουρέματος» δεν θα πέσει επί τάπητος, άλλωστε οι θέσεις του Βερολίνου για το ελληνικό χρέος – στη συνάντηση θα είναι παρών και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι πολύ συγκεκριμένες. Ωστόσο, οποιαδήποτε θετικό … νεύμα προς τις αγορές θα ενισχύσει το επικοινωνιακό αφήγημα της κυβέρνησης.

Η συνάντηση αναμένεται να είναι …διελκυστίνδα, καθώς απέναντι από το Σόιμπλε θα βρεθεί ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μινούτσιν. Οι θέσεις άλλωστε του ΔΝΤ υπέρ της ελάφρυνσης χρέους είναι δεδομένες.

Στις κεκλεισμένων των θυρών συζητήσεις, τον πρώτο λόγο θα έχει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Πίεση αναμένεται να δεχτεί από τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και της Γαλλίας αφού, εκτός από τον Ντόναλντ Τραμπ και ο νέος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει εκφραστεί υπέρ μιας αναδιάρθρωσης των πληρωμών χρέους.

Η Ελλάδα πάντως δεν εκπροσωπείται στις συζητήσεις.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, το σχέδιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα κινείται στη βάση της απόφασης του Εurogroup του Μαΐου 2016, ωστόσο θα είναι πιο περιγραφικό σχετικά με τους τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που θα υλοποιηθούν με τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018.

Την αποσαφήνιση της απόφασης του Μαΐου 2016 ζητάει το ΔΝΤ προκειμένου να έχει μια σαφή πολιτική δέσμευση από την πλευρά των Ευρωπαίων για την ελάφρυνση του χρέους.

Αναφορικά με τους τρόπους ελάφρυνσης, στο «τραπέζι» βρίσκονται διάφορα σενάρια, τα οποία επικεντρώνονται στην περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, στην μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, στην εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τους Ευρωπαίους ώστε να μειωθεί το επιτόκιο ή ακόμη στην επαναγορά των διμερών δανείων που είχαν δώσει οι εταίροι στην Ελλάδα τον Μάιο του 2010.

Σχετικές ειδήσεις