ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιόδοξος για συμφωνία στο προσεχές Eurogroup ο Μοσκοβισί – Επιμένει στη συμμετοχή του ΔΝΤ

Αισιόδοξος για συμφωνία στο προσεχές Eurogroup ο Μοσκοβισί – Επιμένει στη συμμετοχή του ΔΝΤ

Την εύλογη αισιοδοξία του ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου εξέφρασε σήμερα 12 Μαΐου ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

«Από τότε που η αποστολή (των θεσμών) έφυγε από την Αθήνα πριν από δύο εβδομάδες, μετά την συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και λόγω του κλίματος στις συνομιλίες, νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε εύλογα αισιόδοξοι ότι μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία, και μάλιστα μια ικανοποιητική συμφωνία, στο Eurogroup στις 22 Μαΐου», δήλωσε ο Μοσκοβισί στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg από το Μπάρι της Ιταλίας, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος της Ομάδας των 7 (G7).

«Εργαζόμαστε επ΄ αυτού. Η Κομισιόν είναι θετική. Πιστεύουμε ότι οι ελληνικές αρχές τώρα εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις και γίνεται η απαραίτητη προσαρμογή», δήλωσε ο Μοσκοβισί. «Το κλίμα είναι αρκετά θετικό. Δεν έχουμε φθάσει ακόμα εκεί, αλλά ναι, υπάρχει πρόοδος».

Ερωτηθείς για το εάν είναι αισιόδοξος για μια συμφωνία έως τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας στις 22 Μαΐου, ο Μοσκοβισί δήλωσε: «Αυτός είναι ο προφανής και ξεκάθαρος στόχος. Όχι μόνο για την Κομισιόν, αλλά για όλους».

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη.

«Χρειαζόμαστε τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Υπάρχουν συζητήσεις με το ΔΝΤ, το ΔΝΤ συμμετέχει και νομίζω ότι αυτό είναι επίσης θετικό», δήλωσε ο Μοσκοβισί. «Το ΔΝΤ είναι ένας έμπιστος εταίρος και αυτό δίνει αξιοπιστία στο πρόγραμμά του», είπε προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε επίσης να εργαστούμε επί των μέτρων για το χρέος».

Όπως σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, η σύνοδος της G7 δίνει την ευκαιρία να συζητηθεί το ελληνικό θέμα. «Δεν μιλάω για συγκεκριμένες συναντήσεις, αλλά προφανώς έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε εδώ» για την Ελλάδα, δήλωσε ο Μοσκοβισί.

Αναφορικά με τη στάση που αναμένει ότι θα κρατήσει ο νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν για το ελληνικό ζήτημα, ο Μοσκοβισί σημείωσε πως «γνωρίζω ότι ενδιαφέρονται, βλέπω ότι είναι αρκετά θετικοί, αλλά είναι κυρίως θέμα των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ. Αλλά θα έχουμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε με τον Στιβ (Μνούτσιν)».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις