ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα πληρώνει τη Ρότσιλντ για να τη βγάλει στις αγορές

Η Ελλάδα πληρώνει τη Ρότσιλντ για να τη βγάλει στις αγορές

Ρότσιλντ | Ειδήσεις: Η είδηση για την ανάμειξη της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών Ρότσιλντ (Rothschild), για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές είναι εδώ και αρκετό καιρό γνωστή, ωστόσο εκείνο που δεν γνωρίζαμε μέχρι τώρα ήταν το πραγματικό ύψος της αμοιβής της.

ΜΕ ΤΙΣ «ΕΥΛΟΓΙΕΣ» ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΠΟΝΟΥΣ 3 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟ!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πλασάρει το αφήγημα της δήθεν δυναμικής επιστροφής της χώρας μας στις αγορές, χρησιμοποιώντας ως «δεκανίκι» τη Ρότσιλντ, η οποία θα παράσχει τις συμβουλευτικές της υπηρεσίες με το... αζημίωτο φυσικά!

Η σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, αναρτήθηκε την Τρίτη (16/05/2017) στη «Διαύγεια» (diavgeia.gov.gr) και προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συνδρομή του γνωστού οίκου για την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Υπενθυμίζεται πως η συνδρομή της Ρότσιλντ είχε «κλειδώσει» από το Φεβρουάριο του 2017, όταν ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού – αστραπή στο Παρίσι φέρεται να είχε συνομιλήσει με στελέχη της χρηματοοικονομικής εταιρείας.

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης, η Ρότσιλντ θα παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες:

1. Αξιολόγηση των υποβαλλομένων εκ των θεσμικών οργάνων (Ε.Ε., Δ.Ν.Τ., κλπ.) προτάσεων σε σχέση με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και των επιπτώσεών τους στην υφιστάμενη διάθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους.

2. Επεξεργασία, αξιολόγηση και υποβολή προτάσεων αναφορικά με τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ελληνικού δημοσίου χρέους που προέρχεται από τον επίσημο τομέα.

3. Επεξεργασία, αξιολόγηση και υποβολή προτάσεων σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του προαναφερόμενου χρέους.

4. Παροχή διευκολύνσεων και υπηρεσιών, καθώς και πραγματοποίηση των απαραίτητων επαφών με διάφορους βασικούς φορείς όπως διεθνείς επενδυτές, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κλπ., αναφορικά με την προετοιμασία για την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

5. Παροχή εξειδικευμένων συμβουλών και προτάσεων σε θέματα αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας.

Πόσα θα πάρει η Ρότσιλντ;

Σύμφωνα, πάντα, με την απόφαση του κ. Χουλιαράκη, ως αμοιβή για την παροχή των προαναφερόμενων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών θα καταβληθούν στη Ρότσιλντ τα ακόλουθα ποσά:

Α. Ποσό € 99.000,00 θα καταβληθεί μέσα σε διάστημα 60 ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης.

Β. Εφόσον οι ανωτέρω χρηματοοικονομικές υπηρεσίες εξακολουθήσουν να παρέχονται και μετά την 25.01.2018 και για διάστημα όχι πέρα από την 25.01.2019, θα καταβληθεί έως την 31.05.2018 στη Rothschild επιπλέον ποσό € 99.000,00.

Γ. Με την προϋπόθεση της επίτευξης του στόχου της εξόδου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, μέσω έκδοσης κρατικών ομολόγων ωρίμανσης 24 μηνών κατ’ ελάχιστο, θα καταβληθεί ως αμοιβή (success fee) ποσό έως € 3.000.000,00 συνολικά, ως εξής: ποσό έως € 1.500.000,00 μετά την υλοποίηση της πρώτης έκδοσης και ποσό έως € 1.500.000,00 μετά την υλοποίηση της δεύτερης συνεχόμενης έκδοσης.

Ας πάρουμε, λοιπόν, ανά χείρας την αριθμομηχανή κι ας υπολογίσουμε:

99.000+99.000+3.000.000 = 3.198.000 ευρώ

Δηλαδή, με απλά λόγια, για να βγει η Ελλάδα στις αγορές θα πληρώσει κι από πάνω σχεδόν 3,2 εκατ. ευρώ.

Αυτό κι αν είναι... success story!

Για την Ιστορία, πάντως, σημειώνεται πως πριν από πέντε χρόνια η γαλλική Lazard είχε «τσεπώσει» συνολικά 25 εκατ. ευρώ για παρόμοιες συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Διαβάστε ΕΔΩ την απόφαση του Γιώργου Χουλιαράκη, όπως αναρτήθηκε στη «Διαύγεια»

Σχετικές ειδήσεις