ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Το λόγο έχουν οι δανειστές

Στουρνάρας: Το λόγο έχουν οι δανειστές

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την πολυετή κρίση εξέφρασε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος καλώντας τους πιστωτές της χώρας να κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις τους.

Σε συνέντευξή του στο «Politico», ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζει ότι Ελλάδα και πιστωτές «πλησιάζουν όλο και περισσότερο στην οριστικοποίηση μιας πολιτικής συμφωνίας σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις» της β’ αξιολόγησης, χαρακτηρίζοντας ορατό το ενδεχόμενο εξόδου από την κρίση.

«Η Ελλάδα έκανε όλα όσα ζήτησαν οι εταίροι της. Το λόγο έχουν οι δανειστές», τονίζει ο κεντρικός τραπεζίτης επισημαίνοντας ωστόσο πως η χώρα μας έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει.

Ερωτηθείς για τους ενδεχόμενους κινδύνους, υποστηρίζει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση προέρχεται από τις διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων, οι οποίες δύνανται να οδηγήσουν στην έξοδο του Ταμείου από το πρόγραμμα.

Όσον αφορά την κυβέρνηση, απευθύνει έκκληση για «μεγαλύτερη οικειοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων», εκφράζοντας ωστόσο, την πεποίθηση ότι η χώρα θα καταφέρει να επιστρέψει σε διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, ξεκαθαρίζει ότι «για να είναι ομαλή η πορεία της χώρας, οι πιστωτές οφείλουν να αποσαφηνίσουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και να χαλαρώσουν τους δημοσιονομικούς στόχους για την περίοδο μετά το 2020».

Ειδική μνεία κάνει στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, επισημαίνοντας ότι «μόλις η Βουλή ψηφίσει τα μέτρα και το Eurogroup καθορίσει πιο συγκεκριμένα και δεσμευτικά μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους, τότε η εκτελεστική επιτροπή θα φέρει το θέμα προς συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο».

Κατά τον ίδιο, άλλωστε, μία τέτοια εξέλιξη «θα αποτελούσε σφραγίδα εμπιστοσύνης» και «θα διευκόλυνε την έξοδο της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές το 2018».

Σχετικές ειδήσεις