ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στοιχεία σοκ: 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχοι ζουν με λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα!

Στοιχεία σοκ: 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχοι ζουν με λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα!

Πλήρης φτωχοποίηση – Με ψίχουλα προσπαθούν να επιβιώσουν οι συνταξιούχοι – Τα μνημόνια «ρήμαξαν» κύριες και επικουρικές συντάξεις – Στα 170 ευρώ έχει φτάσει η μέση επικουρική

Ραγδαία είναι η φτωχοποίηση της κοινωνίας, καθώς, με βάση τα επίσημα στοιχεία του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ», φαίνεται ότι 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχοι ζουν με πενιχρή σύνταξη κάτω από 500 ευρώ, ενώ η μέση σύνταξη είναι στα 722 ευρώ.

Βάσει των ίδιων στοιχείων η μέση επικουρική σύνταξη έχει κατρακυλήσει στα 170 ευρώ. Το μέσο μέρισμα των συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων τον Ιούλιο του 2015 ήταν 134,91 ενώ το Δεκέμβριο του 2016 είχε «πέσει» στα 97 ευρώ.

Ο όρος «περήφανα γηρατειά» μόνο επίκαιρος δεν είναι, αφού όσοι εξέρχονται από την αγορά εργασίας καλούνται να επιβιώσουν με … ψίχουλα, ενώ το κόστος ζωής και τα ανελαστικά έξοδα παραμένουν στα ύψη.

Τα στοιχεία αφορούν στο Δεκέμβριο του 2016. Από την επεξεργασία αυτών συνάγεται ότι: Συνολικά οι συνταξιούχοι είναι 2.631.052 και η μηνιαία δαπάνη που καταβλήθηκε (το Δεκέμβριο) ανήλθε σε 2.336.678.419 ευρώ.

Περισσότεροι από 1,2 εκατ. συνταξιούχοι λαμβάνουν λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα ως κύρια σύνταξη. Από 500 έως 1.000 ευρώ λαμβάνουν 962.466 συνταξιούχοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και δέκα συνταξιούχοι που λαμβάνουν από τέσσερις κύριες συντάξεις, τέσσερις επικουρικές και δύο μερίσματα.

Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δημοσίευσε τις εκθέσεις του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ» για την αποτύπωση της δημοσιονομικής δαπάνης των χορηγούμενων συντάξεων για τους μήνες Δεκέμβριο 2016, Νοέμβριο 2016 και Οκτώβριο 2016.

Προκειμένου, δε, να υπάρχει και δυνατότητα συγκριτικών μεγεθών μεταξύ των αριθμών που αποτυπώνονται στις εκθέσεις, το υπουργείο προχώρησε και στην επανέκδοση του μηνός Ιουλίου 2015, βάσει της αναμορφωμένης μεθοδολογίας, ώστε όλα τα δεδομένα να προσφέρονται σε ανάλυση με την ίδια μεθοδολογία.

Οι παρεμβάσεις αφορούν:

- Στη βελτίωση της μεθοδολογίας, με τον εμπλουτισμό των στατιστικών μέτρων ελέγχου που χρησιμοποιούνται (χρήση και της διάμεσης τιμής).

- Στην απεικόνιση των δεδομένων, με τρόπο που να περιλαμβάνει το σύνολο της δημοσιονομικής δαπάνης για τις συντάξεις. Υπενθυμίζεται ότι οι προηγούμενες απεικονίσεις των δημοσιονομικών δεδομένων στις Εκθέσεις του «ΗΛΙΟΣ» δεν περιελάμβαναν σε πολλούς πίνακες τις κρατήσεις υπέρ υγείας και ΑΚΑΓΕ, με αποτέλεσμα να μην εμφανίζεται η πραγματική συνταξιοδοτική δαπάνη.

- Στο διαχωρισμό των μερισμάτων από τις επικουρικές συντάξεις και την ξεχωριστή απεικόνισή τους.

- Στη βελτίωση της απεικόνισης των δεδομένων με τη χρήση και μικρότερων εισοδηματικών κατηγοριών, ώστε να αποτυπώνεται με μεγαλύτερη λεπτομέρεια η δημοσιονομική δαπάνη, ειδικά για τις χαμηλές κύριες και επικουρικές συντάξεις.

- Στην αναλυτικότερη απεικόνιση και περιγραφή των πινάκων με μεγαλύτερη ανάλυση σε σχέση με το φύλο και την ηλικία, ώστε να μπορούν να γίνουν εμφανείς οι διαφοροποιήσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά και μεταξύ των διαφορετικών ηλικιακών κατηγοριών.

- Στην ακριβέστερη περιγραφή των απεικονιζόμενων δεδομένων εντός των κειμένων, ώστε να είναι σαφές ότι δεν αφορούν το εισόδημα από τις συντάξεις, αλλά τη δημοσιονομική δαπάνη.

Σχετικές ειδήσεις