ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Handelsblatt: Κοντά σε συμφωνία ΔΝΤ και Γερμανία για το ελληνικό χρέος

Handelsblatt: Κοντά σε συμφωνία ΔΝΤ και Γερμανία για το ελληνικό χρέος

Την εκτίμηση ότι Βερολίνο και Ουάσινγκτον έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την Ελλάδα εκφράζει η γερμανική εφημερίδα.

Η «Handlsblatt» χαρακτηρίζει την όλη υπόθεση ως «νίκη του Σόιμπλε», με δεδομένη τη σφοδρή επιθυμία του για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα βάσει της συμφωνίας, το ΔΝΤ θα χρειαστεί να καταβάλει κεφάλαια στην Ελλάδα μόνο εάν η χώρα μπορεί να αποδείξει ότι το χρέος της είναι βιώσιμο.

Εάν τελικώς το ΔΝΤ αποφασίσει να συμμετάσχει αυτό θα «λύσει τα χέρια» του κ. Σόιμπλε, ο οποίος θα μπορεί να πει στο γερμανικό κοινοβούλιο ότι «το ΔΝΤ παραμένει μαζί μας» και έτσι δεν θα χρειαστεί να πείσει τους ψηφοφόρους του για τη στήριξη» του Βερολίνου στην Αθήνα.

Παράλληλα θα προσφέρει και στην Ελλάδα μία σχετική ανακούφιση, καθώς θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης και η χώρα θα κατορθώσει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της, οι οποίες ξεπερνούν το ποσό των επτά δισ. ευρώ, εντός του Ιουλίου.

Ταυτόχρονα, σε ένα ακόμη δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια του χθεσινού Eurogroup – γύρω στις 11.00 ώρα Βρυξελλών- ο κ. Τσακαλώτος δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος του έδωσε «εντολή» να μη δεχθεί τις προτάσεις των Ευρωπαίων. Αμέσως μετά ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προχώρησε σε λήξη της συνεδρίασης.

Σχετικές ειδήσεις