ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ESM «αδειάζει» τον Τσίπρα – Αφήστε το χρέος και ασχοληθείτε με το πρόγραμμα

Ο ESM «αδειάζει» τον Τσίπρα – Αφήστε το χρέος και ασχοληθείτε με το πρόγραμμα

Σκληρή γραμμή και από τον ESM μετά την «βόμβα» Σόιμπλε – Η Ελλάδα να εστιάσει στην εφαρμογή του προγράμματος και να αφήσει τα του χρέους - «Έχει γίνει ήδη ουσιαστική ελάφρυνση χρέους».

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις τα τελευταία 24ωρα αναφορικά με το ελληνικό χρέος, καθώς η κυβέρνηση Τσίπρα φαίνεται πως έχει πέσει για τα καλά στον «τοίχο» που έχουν υψώσει οι δανειστές. Μετά την δήλωση-«βόμβα» Σόιμπλε που κάνει λόγο για εμπόδια στην επιστροφή της χώρας στις αγορές και ο ESM ακολουθεί την ίδια γραμμή βγάζοντας από το «κάδρο» την ελάφρυνση του χρέους.

Χαρακτηριστικές είναι οι σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής του ESM στην Φρανκφούρτη, κατά το συνέδριο του Economist, ο οποίος τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει στο τι έχει να κάνει με την εφαρμογή του τρέχον προγράμματος παρά στην ελάφρυνση του χρέους.

«Η υπερβολική εστίαση στην ελάφρυνση χρέους, αποσπά την προσοχή από αυτό που χρειάζεται να γίνει πραγματικά: η Ελλάδα να αναλάβει την πλήρη κυριότητα του προγράμματος και να εφαρμόσει το πρόγραμμα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ESM.

Τι ανέφερε για την βιωσιμότητα του χρέους

Αναφορκά με την βιωσιμότητα του χρέους κατά την διάρκεια της ομιλίας του παραδέχτηκε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα «Αλλά θα ήταν καλύτερα εάν η συζήτηση αφορούσε το τι κάνει η Ελλάδα για να εφαρμόσει το πρόγραμμα του ESM. Η Ελλάδα χρειάζεται να επαινεθεί για τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες έως τώρα, οι οποίες επέτρεψαν προσφάτως στους πιστωτές να καταλήξουν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για τη β΄ αξιολόγηση του προγράμματος».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η καλύτερη απόδειξη είναι πως η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές το 2014, όταν επρόκειτο να ολοκληρωθεί το δεύτερο πρόγραμμα, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, «είχε αρχίσει να ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών διότι μεταρρύθμιζε την οικονομία».

Στη συνέχεια ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι απαραίτητες οι βιώσιμες χρηματοδοτικές συνθήκες για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, αλλά «αξίζει να θυμηθούμε ότι οι πιστωτές έχουν ήδη δώσει στην Ελλάδα ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους».

Σχετικές ειδήσεις