ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» στις τιμές των ακινήτων: Στο «σφυρί» σπίτια κάτω από την αντικειμενική τους αξία

«Βουτιά» στις τιμές των ακινήτων: Στο «σφυρί» σπίτια κάτω από την αντικειμενική τους αξία

Ακίνητα: Προτίμηση στα παλιά, ακόμη και άνω των 20 ετών, ακίνητα φαίνεται να δείχνουν πλέον οι υποψήφιοι αγοραστές, καθώς συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η πώληση κατοικιών σε τιμές κάτω από την αντικειμενική τους αξία, ακόμη και σε «περιζήτητες» περιοχές των βορείων προαστίων της Αθήνας, όπως το Μαρούσι, τα Βριλήσσια και τα Μελίσσια.

ΧΑΜΗΛΑ Ο ΠΗΧΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», στο Μαρούσι το 66% των αγοραπωλησιών αφορούσε ακίνητα άνω των 20 ετών. Στα Βριλήσσια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 47% και στα Μελίσσια 53%.

Αντίστοιχα, σε χαμηλό επίπεδο διαμορφώνεται και το κόστος των συναλλαγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι αγοραστές δεν διαθέτουν ποσά μεγαλύτερα από 150.000 ευρώ και σχεδόν οι μισοί επιλέγουν ακίνητα κόστους έως 100.000 ευρώ. Ειδικότερα, στο Μαρούσι, το 74% των πωληθέντων κατοικιών ήταν κόστους έως 150.000 ευρώ (το 26% έως 50.000 ευρώ), στα Βριλήσσια το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε σε 53% και στα Μελίσσια σε 75% (το 20% ήταν έως 50.000 ευρώ).

Επιπλέον, από πλευράς επιφάνειας, στο Μαρούσι το 51% των πωληθέντων διαμερισμάτων αφορούσε ακίνητα από 70 έως 120 τ.μ., με τα αντίστοιχα ποσοστά σε Βριλήσσια και Μελίσσια να διαμορφώνονται σε 63% και 49%.

Σύμφωνα, πάντα, με την «Καθημερινή», στο «παιχνίδι» των αγοραπωλησιών έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται πλέον και οι τράπεζες. Ειδικότερα, σε Βριλήσσια και Μελίσσια, σχεδόν το 30% των συναλλαγών έγινε με συμμετοχή τραπεζικού δανεισμού, έναντι 18,4% στο Μαρούσι.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, δάνεια εγκρίνονται μόνο για αγοραστές με ισχυρό πιστοληπτικό προφίλ, ενώ επί του παρόντος καθίσταται δύσκολο να καταστεί σαφές το ακριβές ποσοστό της χρηματοδότησης, καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι αναγραφόμενες τιμές στα συμβόλαια είναι χαμηλότερες από τις πραγματικές.

Σπίτια για όλα τα... βαλάντια

Πάντως, όπως υπογραμμίζουν ειδικοί της αγοράς ακινήτων, το εύρος των τιμών είναι πλέον μεγάλο, γεγονός που ανοίγει αρκετά το εύρος των ευκαιριών για τους υποψήφιους αγοραστές.

Μερικά παραδείγματα: Στα Πετράλωνα οι τιμές διαμορφώνονται από 630 έως 850 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ μεγάλες ευκαιρίες φαίνεται πως παρουσιάζουν οι κατοικίες με έτος κατασκευής άνω των πέντε ετών, με την τιμή τους να διαμορφώνεται στη Γλυφάδα από 1.800 έως 2.500 ευρώ, στην Κηφισιά από 1.100 έως 1.900 ευρώ και στο Παλαιό Φάληρο από 850 έως 1.450 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις