ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup LIVE: Συμφωνία για τη δόση - Το... 2018 η απόφαση για το χρέος!

Eurogroup LIVE: Συμφωνία για τη δόση - Το... 2018 η απόφαση για το χρέος!

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ένα ακόμη κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο -Ακριβώς στις 20:00 (ώρα Ελλάδος) ξεκίνησε η συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα-Συμφωνία Ελλάδας και δανειστών στο EuroWorking Group - Πέρασε η θέση Σόιμπλε - Συμφώνησαν για την εκταμίευση της δόσης - Μόνο αναφορά στο θέμα του χρέους, καμία απόφαση.

Ακριβώς στις 20:00 (ώρα Ελλάδος) ξεκίνησε η συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα. Νωρίτερα το μεσημέρι της Πέμπτης (15/6/2017) επήλθε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, σηματοδοτώντας έτσι ραγδαίες εξελίξεις στη συνεδρίαση του Εurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την ώρα στο Λουξεμβούργο.

Στο μεταξύ, στα 8,5 δισ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί το ύψος της επόμενης δόσης που θα εκταμιευτεί προς την Ελλάδα, όπως ανέφεραν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στο πρακτορείο Bloomberg.

Η εκταμίευση των συγκεκριμένων χρημάτων προϋποθέτει την τελική έγκριση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι συνεδριάζουν στο Λουξεμβούργο.

Σημειώνεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός έκανε λόγο για την απελευθέρωση 7,4 δισ. ευρώ, τα οποία θα αφορούσαν τις αποπληρωμές ομολόγων του Ιουλίου.

Μέρκελ: Ελπίζουμε να υπάρξει συμφωνία για αποδέσμευση της δόσης

Την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup για αποδέσμευση της δόσης στην Ελλάδα εξέφρασε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, δίνοντας το στίγμα για το τι θα πρέπει να περιμένει η Αθήνα ότι θα πάρει σήμερα από τους δανειστές της.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό της, η Γερμανίδα πολιτικός ευχήθηκε «τα αποτελέσματα του Eurogroup να επιβραβεύσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας» και να οδηγήσουν στην εκταμίευση περαιτέρω χρημάτων.

soimple

Σόιμπλε: Συμφωνία για τη δόση σήμερα - Το χρέος μετά τη λήξη του προγράμματος

Την εκτίμηση ότι σήμερα θα υπάρξει συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Ελπίζω ότι στο τέλος του πακέτου βοήθειας, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές», έσπευσε να προσθέσει.

Ωστόσο, έβαλε τέλος σε κάθε συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, επαναλαμβάνοντας ότι το πλαίσιο της συζήτησης είναι η συμφωνία του 2016.

Όσον αφορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως «θα καταφέρουμε ένα βρούμε ένα τρόπο, ώστε να κρατήσουμε το Ταμείο στο πρόγραμμα».

Οι Έλληνες ζήτησαν κι άλλο χρόνο, ενώ υπήρχε ήδη συμφωνία!

«Είχαμε βρει λύση για το ελληνικό ζήτημα, αλλά οι Έλληνες ζήτησαν τρεις εβδομάδες προθεσμία για επικοινωνιακούς λόγους», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγη ώρα πριν την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup στο Λουξεμβούργο, «καρφώνοντας» την ελληνική κυβέρνηση.

Ντάισελμπλουμ: Καμία απόφαση για το χρέος πριν το 2018

«Δεν θα μιλήσουμε για συγκεκριμένους αριθμούς για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σήμερα. Ελπίζω ότι θα έχουμε θετικά βήματα. Είμαστε στο τελευταίο έτος του προγράμματος. Προετοιμάζουμε την Ελλάδα για την επόμενη φάση», δήλωσε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Πρέπει να δούμε τι ξέρουμε έως τώρα και να συμφωνήσουμε επί της διαδικασίας», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ESM, ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup δεν θα υπάρξει απόφαση για το ύψος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, κάτι που θα γίνει το 2018, αν και - όπως πρόσθεσε - οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα δώσουν μεγαλύτερη σαφήνεια για την προσαρμογή του.

Συμπλήρωσε πως έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ δανειστών και Ελλάδας και πως έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης.

Αισιόδοξος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Αθήνα δήλωσε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο πριν από την έναρξη του Eurogroup.

Στο μεταξύ, την εκτίμησή του ότι η ελληνική πλευρά θα λάβει σήμερα την έγκριση για την επόμενη δόση του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας εξέφρασε και ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πίτερ Καζιμίρ. Όπως δήλωσε στο Bloomberg, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ESM, «αναμένω σήμερα ότι ο Ευκλείδης θα φύγει με μια βαλίτσα γεμάτη λεφτά».

lagarde

Λαγκάρντ: Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε μία «καλή λύση»

Την ελπίδα ότι μια «καλή λύση» θα βρεθεί μέχρι το τέλος της σημερινής συνεδρίασης εξέφρασε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προσερχόμενη στο Eurogroup.

Όπως είπε, όλες οι πλευρές εργάστηκαν «σκληρά» τον τελευταίο καιρό και το ΔΝΤ προσπάθησε να είναι όσο πιο «εποικοδομητικό» γίνεται, σεβόμενο παράλληλα τις «αρχές» του.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη γεφύρωση των διαφορών και ελπίζω ότι θα επιτύχουμε μια καλή λύση μέχρι το τέλος της συνεδρίασης», υπογράμμισε η Κ. Λαγκάρντ.

Το μήνυμα του Τσίπρα

«Στο τέλος κερδίζουν οι καλοί» είναι το μήνυμα αισιοδοξίας που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ελληνικό ζήτημα και τη συνεδρίαση του Eurogroup, την ώρα που αποχωρούσε από το συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, μετά την ολοκλήρωση της 3ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις για το Eurogroup

Μοσκοβισί: Θα υπάρξει συμφωνία και θα γίνει αποδεκτή από όλους

Την εκτίμηση ότι σήμερα, θα υπάρξει συμφωνία, η οποία μάλιστα θα γίνει αποδεκτή από όλες τις πλευρές, εξέφρασε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Μάλιστα, χαρακτήρισε αναγκαία την επίτευξη συμφωνίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ελπίζω και πιστεύω, πιστεύω και ελπίζω ότι όχι μόνο είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας σήμερα, αλλά και απολύτως αναγκαία». Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της σε σχέση με τα προαπαιτούμενα και αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο. Όπως είπε, αυτό δεν ήταν εύκολο γιατί λήφθηκαν μέτρα που αφορούσαν στις συντάξεις, το αφορολόγητο και την αγορά εργασίας.

Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Σήμερα ο Ευκλείδης θα φύγει με μια βαλίτσα γεμάτη λεφτά

Με ένα χαρακτηριστικό σχόλιο εξέφρασε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πίτερ Καζιμίρ, την εξέλιξη του σημερινού Eurogroup που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.

«Αναμένω σήμερα ότι ο Ευκλείδης θα φύγει με μια βαλίτσα γεμάτη λεφτά», δήλωσε ο κ. Κάζιμιρ, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

pantoan

Πάντοαν: Θα καταφέρουμε να φτάσουμε γρήγορα σε συμφωνία

«Το κύριο θέμα του Eurogroup είναι η Ελλάδα. Αισιοδοξώ ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε γρήγορα σε συμφωνία», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση των επικεφαλής των υπουργείων Οικονομικών τηης Ευρωζώνης.

Ο κ. Πάντοαν πρόσθεσε ότι την Παρασκευή (16/06/2017) στη συνεδρίαση του Ecofin θα γίνει άμεση αναφορά στη χώρα του, και στις συστάσεις οικονομικής πολιτικής που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.