ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Χρηματοδότηση του ελληνικού πρόγραμματος μόνο με αναδιάρθρωση του χρέους

Λαγκάρντ: Χρηματοδότηση του ελληνικού πρόγραμματος μόνο με αναδιάρθρωση του χρέους

Tην πρόθεση της να προτείνει στο διοικητικό συμβούλιου του ΔΝΤ την έγκριση της Συμφωνίας επί της Αρχής με την Ελλάδα εξέφρασε η ΚριστίνΛαγκάρντ.«Έχουμε δεσμευθεί να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα και χρηματοδοτικά όταν θα αποσαφηνισθούν οι παράμετροι για την αναδιάρθρωση του χρέους και εξασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του».

Τα παραπάνω ανέφερε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στην ΕΡΤ και συνέχισε «όσο γρηγορότερα γίνει αυτό το καλύτερο».

Ανέφερε ακόμη ότι είναι αποφασισμένη να προτείνει στο ΔΣ του ΔΝΤ α εγκρίνει το συντομότερο τη συμφωνία για συμμετοχή επί της αρχής στο πρόγραμμα και την εκταμίευση χρημάτων όταν ξεκαθαρισθούν όλες οι παράμετροι βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Η κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε τη συμφωνία του Λουξεμβούργου ως «σημαντική στιγμή, γιατί όλοι αναγνωρίζουν την τεράστια προσπάθεια και τις θυσίες που έκαναν οι Έλληνες, αλλά και τις αλλαγές σε πολιτικές που οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν. Όσα συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση αποτελούν σοβαρότατο λόγο υποστήριξης της ασκούμενης ελληνικής πολιτικής».

«Δεύτερον, οι πιστωτές αναγνωρίζουν επίσης ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί και να εξασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του. Από την άποψη αυτή πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα, πιστεύω όμως ότι η απόφαση αποτελεί ισχυρή έκφραση στήριξης της Ελλάδας, επίσης οι Ευρωπαίοι εταίροι εκταμιεύουν για την Ελλάδα μια σημαντική δόση, ένα σημαντικό ποσό που θα αποτρέψει την εκδήλωση χρηματοπιστωτικής κρίσης και τοποθετεί την Ελλάδα σε μια πορεία που οι ανάγκες για χρηματοδότηση της θα είναι περιορισμένες και το πρωτογενές πλεόνασμα θα προστατέψει την ελληνική οικονομία από τη ρευστότητα και ένα πιθανό οικονομικό σοκ, για αυτό και είναι η ώρα να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις και γενικότερα σε θετικές εξελίξεις», ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η απόφαση του Eurogroup αποτελεί ισχυρή έκφραση στήριξης στην Ελλάδα ανέφερε.

Σχετικές ειδήσεις