Επιστροφή φόρου: Σε ποιους πιστώνεται και ποιοι ενώ τη δικαιούνται δεν θα την λάβουν

Επιστροφή φόρου: Σε ποιους πιστώνεται και ποιοι ενώ τη δικαιούνται δεν θα την λάβουν

Ο ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΕΙΜΕΝΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ ΕΠΙΣΤΡΟΦΩΝ ΜΕ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΕ ΕΝΦΙΑ, ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΕΦΟΡΙΑ

Βασική προυπόθεση για να λάβει ένας φορολογούμενος επιστροφή φόρου είναι να μην χρωστά σε Δ.Ο.Υ. και Ασφαλιστικά Ταμεία. Δηλαδή μετά τους ελέγχους των υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να έχει διαπιστωθεί ότι ήταν φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος.

Συνέντευξη στην Αμέλια Αναστασάκη

σειμενησ copy

100.000 φορολογούμενοι βρίσκονται φέτος στην «ευχάριστη θέση» να λάβουν επιστροφή φόρου, αφού κρίθηκαν δικαιούχοι με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλαν για το 2016.

Σε ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναφέρει ότι εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης η πρώτη ανακεφαλαιωτική κατάσταση πληρωμής μέσω τραπεζών, για δικαιούχους επιστροφής φόρου εισοδήματος. Η εντολή πληρωμής αφορά σε όσους υπέβαλλαν οριστικά την φορολογική τους δήλωση μέχρι τις 21/05/2017. Η πληρωμή μέσω των τραπεζών αφορά σε 99.905 δικαιούχους επιστροφής, με συνολικό ποσό πληρωμής 27.840.557,25 ευρώ.

Όμως τι γίνεται με όσους δικαιούνται επιστροφή φόρου αλλά δεν θα την λάβουν; Ο φοροτεχνικός, Ορέστης Σεϊμένης εξηγεί στο Newsbomb.gr τι γίνεται με όσους χρωστούν σε Ασφαλιστικά Ταμεία και Εφορία, ενώ αναφέρει αναλυτικά σε ποιες περιπτώσεις υπάρχει συμψηφισμός με πιθανά χρέη.

Όσοι φορολογούμενοι δήλωσαν τραπεζικό λογαριασμό (IBAN) στο έντυπο Ε1, το ποσό επιστροφής έχει λογικά πιστωθεί από τις 16/06/2017, εκτός αν πρόκειται για μεγάλα ποσά. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει καθυστέρηση. Προσοχή όμως εδώ, γιατί εάν φορολογούμενος δεν διαθέτει λογαριασμό ή εντοπίστηκε σφάλμα κατά τον έλεγχο του IBAN, που δήλωσε, το ποσό επιστροφής θα είναι διαθέσιμο από τις 23/06/2017 και μετά, με την προσκόμιση στην αναγραφόμενη τράπεζα της ειδοποίησης επιστροφής φόρου εισοδήματος, η οποία είναι ενσωματωμένη στην Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου, που έχει εκδοθεί για το φορολογικό έτος 2016.