Φορολογικές δηλώσεις 2017: Όλα τα «μυστικά» οκτώ ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής

Φορολογικές δηλώσεις 2017: Όλα τα «μυστικά» οκτώ ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής

Ο ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΕΪΜΕΝΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Λίγο παραπάνω από μία εβδομάδα μένει ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, και όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να δώσει παράταση, καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet θα καταρρεύσει από τις μαζικές υποβολές. Τα προβλήματα όμως για τους φορολογούμενους δεν σταματούν εδώ... 

Συνέντευξη στην Αμέλια Αναστασάκη

σειμενησ

Ούτε οι μισές φορολογικές δηλώσεις δεν έχουν ακόμη υποβληθεί και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης «τρέχει και δεν φτάνει». Πάνω από 3 εκατομμύρια φορολογούμενοι αποφεύγουν «σαν τον... διάβολο το λιβάνι» τις διαδικασίες υποβολής, και κάνουν ό,τι μπορούν για να τις καθυστερήσουν. Και αυτό δεν ακούγεται παράλογο, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκκαθαρίσεις, ένας στους τρεις θα πληρώσει φόρο και μάλιστα ο μέσος όρος των χρεωστικών εκκαθαριστικών αγγίζει τα 900 ευρώ!

Η παράταση στην προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για πολλούς θεωρείται δεδομένη, καθώς το taxisnet δεν μπορεί να διαχειριστεί πάνω από 200.000 δηλώσεις την ημέρα.

Να σκεφτεί κανείς ότι, σε όλες τις εναπομείνασες δηλώσεις θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι δηλώσεις των νομικών προσώπων, όπως επίσης και οι φορολογικές υποχρεώσεις που υπάρχουν για τον τρέχοντα μήνα (ΦΠΑ από τις μεγάλες επιχειρήσεις), υπηρεσίες που δεν γίνεται εύκολα «να σηκώσει» το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών.

Όλες οι προθεσμίες

Οι δηλώσεις φέτος από τους φορολογούμενους πρέπει να υποβληθούν μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2017, μετά την τροποποίηση του νόμου. Δνε γίνεται καμία διάκριση -όπως γίνονταν παλαιότερα-, και ισχύει η ίδια ημερομηνία υποβολής για όλους τους φορολογουμένους ανεξαρτήτως ΑΦΜ, με εξαίρεση τους συμμετέχοντες σε νομικά πρόσωπα που τηρούν απλογραφικά βιβλία.

Φυσικών προσώπων: 30 Ιουνίου 2017
Φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα με απλογραφικά Βιβλία: 15 Ιουλίου 2017
Φυσικών προσώπων που μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό: 31-12-2017
Κληρονόμων (συμβάν το 2016): 31-12-2017
Αναδρομικά φυσικών προσώπων (έκδοση βεβαίωσης το 2017): 31-12-2017
Νομικών προσώπων (με χρήση 31-12-2016): 30 Ιουνίου 2017

Πώς πληρώνονται οι φόροι

Η πληρωμή του φόρου μπορεί να γίνει εφάπαξ ή σε δόσεις με τις προθεσμίες των δόσεων να εξαρτώνται από τον τρόπο υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Δόσεις σε ηλεκτρονική υποβολή: Οταν η δήλωση υποβληθεί εμπρόθεσμα μέσω διαδικτύου και προκύπτει ποσό για πληρωμή ο φόρος πληρώνεται σε τρεις δόσεις ή εφάπαξ. Αν πληρωθεί σε δόσεις, οι δόσεις θα είναι ίσες και διμηνιαίες.
Η πρώτη δόση: Οταν η δήλωση μέσω διαδικτύου υποβάλλεται εμπρόθεσμα ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της 1ης δόσης είναι η 31η Ιουλίου 2017. Εμπρόθεσμη είναι η δήλωση που υποβάλλεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017.

Η δεύτερη και τρίτη δόση: Οταν η δήλωση μέσω μέσω διαδικτύου υποβάλλεται εμπρόθεσμα ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της 2ης δόσης είναι η 29η Σεπτεμβρίου 2017 και της 3ης δόσης η 30ή Νοεμβρίου 2017.