ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οδηγός κληρονομιάς: Όσα πρέπει να γνωρίζει κανείς για την αποδοχή και την αποποίηση

Οδηγός κληρονομιάς: Όσα πρέπει να γνωρίζει κανείς για την αποδοχή και την αποποίηση

Μεγάλο μέρος των κληρονόμων το τελευταίο χρονικό διάστημα οδηγείται στην απόφαση της αποποίησης κληρονομιάς, καθώς δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε φόρους και πολλαπλές οικονομικές υποχρεώσεις που συνοδεύουν μία αποδοχή.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100.000 ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΕΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 3ΕΤΙΑ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟ, ΟΡΕΣΤΗ ΣΕΪΜΕΝΗ

Αλματώδης η αύξηση των ποσοστών αποποίησης κληρονομιάς στη χώρα μας. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια τείνει να χαρακτηριστεί σε «πρόβλημα-φαινόμενο» που πλήττει την Ελλάδα σε επίπεδο τόσο οικονομικό όσο και κοινωνικό. Τα στατιστικά στοιχεία της πρόσφατης τριετίας, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο Newsbomb.gr, ο φοροτεχνικός Ορέστης Σεϊμένης, «δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για άλλες αναλύσεις, καθώς οι αποποιήσεις ιδίως για το έτος 2015 φαίνεται να ξεπέρασαν τις 45.000, ενώ το 2016 έφθασαν τις 54.422»!

Οι λόγοι είναι απλοί. Οι κληρονόμοι αδυνατούν να αποδεχθούν τις κληρονομιές λόγω των τεράστιων οικονομικών επιβαρύνσεων, όπως είναι τα έξοδα των συμβολαιογράφων και οι φόροι κληρονομιάς, αλλά και καθίσταται και αδύνατη κάθε μελλοντική και ενδεχόμενη αξιοποίηση της περιουσίας. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι θανόμενοι αφήνουν πίσω τους συσσωρευμένα χρέη, τα οποία δεν μπορούν να πληρώσουν οι κληρονόμοι.

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι κληρονόμοι, είτε αποδεχτούν είτε όχι μία κληρονομιά

Τρόπος καταβολής φόρου

  • η καταβολή του φόρου βεβαιώνεται σε 12 ίσες διμηνιαίες δόσεις
  • η καθεμία εκ των οποίων δεν μπορεί να είναι κάτω των 500 €

Προθεσμία υποβολής δήλωσης κληρονομιάς

Υποβάλλεται από την ημερομηνία θανάτου:

  • εντός 6 μηνών αν ο κληρονομούμενος απεβίωσε στην ημεδαπή
  • 1 έτους αν ο κληρονομούμενος απεβίωσε στην αλλοδαπή ή αν ο κληρονόμος ή ο κληροδόχος διέμενε στην αλλοδαπή κατά το χρόνο θανάτου του κληρονομουμένου

Σχετικές ειδήσεις