ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φρένο» από Ντράγκι: Ξεχάστε την ποσοτική χαλάρωση χωρίς συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος

«Φρένο» από Ντράγκι: Ξεχάστε την ποσοτική χαλάρωση χωρίς συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος

Περισσότερες διευκρινίσεις, αναφορικά με τα μέτρα που θα ληφθούν ως προς την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ζήτησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, ξεκαθαρίζοντας πως μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει η Ελλάδα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

«ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΣΟΒΑΡΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ»

Ουσιαστικά, ο πρόεδρος της ΕΚΤ αποκλείει οριστικά την ένταξη της χώρας μας στο QE, αφού ήδη Βρυξέλλες και Βερολίνο έχουν μεταθέσει τις όποιες συζητήσεις για το χρέος μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή έπειτα από το καλοκαίρι του 2018.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», είχε προηγηθεί ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή, για το κατά πόσο η ΕΚΤ έχει ολοκληρώσει τη δική της ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (debt sustainability analysis - DSA) και ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα.

Απαντώντας στον κ. Χουντή, ο διοικητής της ΕΚΤ υπογράμμισε: «Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να ολοκληρώσουν πλήρη ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους».

Ο ίδιος, μάλιστα, τόνισε πως «η αποσαφήνιση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους όπως έγινε στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου δεν είναι αρκετή» και μάλιστα αναφέρει πως «εξακολουθεί να μην επαρκεί για την ορθή αξιολόγηση, τόσο της ποσοτικής επίδρασης των μέτρων αυτών, όσο και της χρονικής στιγμής κατά την οποία θα εκδηλωθεί ο αντίκτυπός τους στη δυναμική του ελληνικού δημόσιου χρέους, σύμφωνα με διάφορα σενάρια».

Καταλήγει δε στην απάντησή του ο κ. Ντράγκι: «Για αυτό τον λόγο μέχρι να γίνει περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, καθώς εξακολουθούν να υφίστανται σοβαροί προβληματισμοί σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους».

Τι είναι η ποσοτική χαλάρωση

Τι σημαίνει όμως ποσοτική χαλάρωση και γιατί είναι σημαντική για τη ρευστότητα; Με απλά λόγια σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αυξήσει τη ρευστότητα μιας χώρας αγοράζοντας υποτιμημένα χρεόγραφα που δεν αγοράζει κανείς. Με την κίνηση αυτή διοχετεύεται ρευστότητα στην αγορά χωρίς να επηρεάζεται το κόστος ζωής, ενώ οι Τράπεζες «διευκολύνονται» να διοχετεύσουν αυτή τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες εξελίξεις για το θέμα του ελληνικού χρέους

Σχετικές ειδήσεις