ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Να γιατί δεν δώσαμε ποσοτική χαλάρωση στην Ελλάδα

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Να γιατί δεν δώσαμε ποσοτική χαλάρωση στην Ελλάδα

Η ασάφεια σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους είναι ο λόγος για τον οποίο δεν δόθηκε ποσοτική χαλάρωση (QE) στην Ελλάδα «αποκάλυψε» ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΤΟ EUROGROUP

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Κερέ, η ποσοτική χαλάρωση δεν δόθηκε στην Ελλάδα – παρά το γεγονός ότι αυτό θα της επέτρεπε να βγει στις αγορές – καθώς οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν έχουν περιγράψει με σαφή τρόπο το πώς θα γίνει η απομείωση χρέους.

Με βάση τα όσα είπε το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν μπόρεσαν να δοθούν εκείνες οι απαντήσεις που θα ικανοποιούσαν τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που μοιράζονται τις ίδιες «ανησυχίες» σχετικά με το χρέος.

«Κατά τη γνώμη μας τα όσα ανακοινώθηκαν στο Eurogroup, δεν ήταν αρκετά για το χρέος» είπε ο κ. Κερέ.

«Αν επιστρέψουν στο ζήτημα αυτό στο μέλλον, θα το ξαναδούμε», πρόσθεσε.

Τι σημαίνει όμως ποσοτική χαλάρωση και γιατί είναι σημαντική για τη ρευστότητα

Με απλά λόγια σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αυξήσει τη ρευστότητα μιας χώρας αγοράζοντας υποτιμημένα χρεόγραφα που δεν αγοράζει κανείς. Με την κίνηση αυτή διοχετεύεται ρευστότητα στην αγορά χωρίς να επηρεάζεται το κόστος ζωής, ενώ οι Τράπεζες «διευκολύνονται» να διοχετεύσουν αυτή τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Σχετικές ειδήσεις