ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Ανοίγει 3 Αυγούστου η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων

Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Ανοίγει 3 Αυγούστου η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων

Σε λιγότερο από ένα μήνα θα μπορούν όσες επιχειρήσεις είναι «κόκκινες» να υποβάλουν αιτήσεις για να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, ωστόσο για να λειτουργήσει η πλατφόρμα πρέπει και να εκδοθούν έξι υπουργικές αποφάσεις.

ΣΕ «ΑΝΑΜΜΕΝΑ» ΚΑΡΒΟΥΝΑ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥΣ!

Όλα στον «αέρα» για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό, μέχρι να πάρουν «σάρκα και οστά» έξι υπουργικές αποφάσεις που χρειάζονται. Διαφορετικά δεν πρόκεται σε καμία περίπτωση να καταφέρει να λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις των επιχειρήσεων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και άλλους πιστωτές, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Αυτές είναι οι έξι, «εκκρεμείς» υπουργικές αποφάσεις

1. Για τις λειτουργικές προδιαγραφές της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα γίνονται οι αιτήσεις των επιχειρήσεων, δηλαδή πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα

2. Πώς θα συμμετέχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, δηλαδή πώς θα κάνει τη διαγραφή και πώς θα παρέχει τις δόσεις

3. Πώς θα συμμετέχει ο ΕΦΚΑ/ΚΕΑΟ, δηλαδή πώς θα κάνει διαγραφή, και πώς παρέχει τις ανάλογες δόσεις

4. Ποια θα είναι η διαδικασία του εξωδικαστικού αν το συνολικό χρέος είναι από 20.000-50.000 ευρώ, δηλαδή ποια είναι η αυτοματοποιημένη διαδικασία

5. Τι γίνεται αν δεν τηρήσει ο οφειλέτης τη συμφωνία με το δημόσιο, μετά την υπογραφή σύμβασης αναδιάρθρωσης και πως το δημόσιο θα ειδοποιεί τις τράπεζες

6. Ποια άλλα πρόσθετα δικαιολογητικά χρειάζονται

Ακόμη και εάν εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις από τα συναρμόδια υπουργεία, θα πρέπει επιπλέον να βγουν και οι σχετικές αποφάσεις από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τον ΕΦΚΑ αλλά και ερμηνευτικές εγκύκλιοι.

Τι σημαίνει εξωδικαστικός συμβιβασμός

Καταρχάς αφορά σε όλες τις βιώσιμες επιχειρήσεις,μικρές, μεσαίες και μεγάλες, οι οποίες θέλουν να διευθετήσουν τα χρέη τους προς το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, τα οποία χρέη μόνο προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες υπολογίζονται στα 220 δισ. ευρώ. Άγνωστο παραμένει ποιες είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους άλλους πιστωτές, μεταξύ των οποίων είναι και οι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ειδικής γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, τα χρέη προς την εφορία υπολογίζονται στα 100 δισ. ευρώ, στα 20 δισ. ευρώ προς τον ΕΦΚΑ, ενώ άλλα 100 δισ. ευρώ είναι το ιδιωτικό χρέος προς τις τράπεζες.

Ποια είναι τα κριτήρια για να ενταχθεί ένας επιχειρηματίας στη ρύθμιση

  • Να αποδείξει ότι είναι βιώσιμη και ότι τα συνολικά της χρέη μέχρι 31/12/2016 είναι πάνω από 20.000 ευρώ
  • Να έχει μια θετική χρήση μέσα στα τελευταία τρία χρόνια κάτι που σημαίνει ότι τα λειτουργικά της έσοδα, αφού αφαιρεθούν τα έξοδά της, έχουν θετικό πρόσημο

Τι «κάνει» ο εξωδικαστικός συμβιβασμός

Το «κούρεμα» χρεών αφορά και κεφάλαιο και όχι μόνο τόκους, πρόστιμα και προσαυξήσεις. Για όσες επιχειρήσεις έχουν χρέος από 3.000-20.000 προς το Δημόσιο το «κούρεμα» αφορά μόνο πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ οι δόσεις της ρύθμισης είναι και σε αυτήν την περίπτωση 120, ενώ για όσους έχουν χρέη 0-3.000 ευρώ οι δόσεις γίνονται 36, ενώ δε θα υπάρξει «κούρεμα».

Ο οφειλέτης, ο οποίος μπορεί να υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στη διαδικασία ηλεκτρονικά στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους έως την 31η Δεκεμβρίου 2018 με τη χρήση ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που προαναφέρθηκε, όπου θα εντάξει σε πίνακα όλα τα στοιχεία του οφειλέτη που αφορούν τον αριθμό και τις οφειλές ανά πιστωτή, καθώς και δήλωση των περιουσιακών στοιχείων του.

Βασικό στοιχείο που θα πρέπει να κατατεθεί είναι η έκθεση αξιολόγησης βιωσιμότητας του οφειλέτη, εάν έχει εκπονηθεί. Το τελευταίο ισχύει για οφειλέτες με χρέη άνω των 50.000 ευρώ. Για τους οφειλέτες με χρέη μεταξύ 20.000 έως και 50.000 ευρώ θα ακολουθείται αυτοματοποιημένη διαδικασία, που θα έχουν έτοιμη Δημόσιο και τράπεζες.

Προσοχή: Η όλη διαδικασία από την υποβολή της αίτησης μέχρι την υπογραφή της σύμβασης αναδιάρθρωσης μιας επιχείρησης μπορεί να διαρκέσει λίγο λιγότερο από ένα έτος.

Σχετικές ειδήσεις