Έρευνα της Intale: Προτιμάμε να πληρώνουμε με μετρητά στα περίπτερα!

Έρευνα της Intale: Προτιμάμε να πληρώνουμε με μετρητά στα περίπτερα!

Η χρήση των καρτών μπορεί να έχει ενισχυθεί αλλά για τις συναλλαγές με μικροποσά και ιδίως στα μικρά σημεία πώλησης (π.χ. περίπτερα και μίνι μάρκετ) συνεχίζουμε να προτιμάμε τα μετρητά.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα της εταιρείας Intale, σύμφωνα με την οποία μόλις το 2,5% των συναλλαγών μας στα περίπτερα και τα μίνι μάρκετ γίνεται με χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Η Intale δραστηριοποιείται στο χώρο των εφαρμογών οργάνωσης και διαχείρισης των μικρών σημείων πώλησης με το λογισμικό της να είναι το πλέον διαδεδομένο στο συγκεκριμένο κλάδο του λιανεμπορίου. 

Η έρευνα της Intale έγινε τον Ιούνιο του 2017 και, όπως επισημαίνει η εταιρεία στη σχετική ανακοίνωση της, αναδεικνύει πως ενώ στην χώρα μας καταγράφεται τα τελευταία χρόνια μια εντυπωσιακή αύξηση στην χρήση του λεγόμενου πλαστικού χρήματος, το ποσοστό των Ελλήνων που επιλέγουν τις κάρτες για μικροποσά παραμένει επί της ουσίας ασήμαντο.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Intale, το ποσοστό των συναλλαγών που γίνονται με κάρτες σε περίπτερα και μίνι μάρκετ αυξήθηκε σε μόλις 2,5% το 2017 (από 1,02% που καταγράφηκε από την Intale τον Ιούνιο του 2016), ενώ αναλόγως μικρή παραμένει η συμμετοχή του πλαστικού χρήματος στον τζίρο των εν λόγω καταστημάτων (6,8% το 2017 από 3,18% το 2016). Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπήρξε διπλασιασμός των συναλλαγών με κάρτες, στοιχείο που είναι και αυτό ενδιαφέρον, αν και το ποσοστό παραμένει ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Την μεγαλύτερη – συγκριτικά - αύξηση την εμφανίζουν τα μίνι μάρκετ στα οποία οι συναλλαγές με κάρτα υπερτριπλασιάστηκαν από 0,87% το 2016, σε 2,86% το 2017, ενώ στα περίπτερα τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 1,03% και 2,30%. Αν κάτι ωστόσο επιβεβαιώνει την δυστοκία των πολιτών να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες για μικροποσά, είναι το εύρημα της Intale, ότι η μέση συναλλαγή με κάρτα εξακολουθεί να είναι 14 ευρώ για τα περίπτερα και 19 ευρώ για τα μίνι μάρκετ.

«Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης αλλά και τα capital controls που αντικειμενικά εξωθούν τους καταναλωτές στη χρήση καρτών, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πολίτες εξακολουθούν να προτιμούν τα μετρητά για τις μικρο - συναλλαγές τους, ακόμα και όταν έχουν την επιλογή της κάρτας» σχολίασε ο Φάνης Κουτουβέλης, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Intale, και ανέδειξε από την πείρα του και τον βασικό λόγο «Οι κάρτες θα καθυστερήσουν να γίνουν ο βασικός τρόπος συναλλαγής στα μικρά μαγαζιά, όσο οι προμήθειες των τραπεζών παραμένουν υψηλές, αποτρέποντας τους επαγγελματίες του χώρου να ενθαρρύνουν την χρήση της κάρτας ξέροντας πόσο χαμηλό περιθώριο κέρδους έχουν ούτως ή άλλως».

Επισημαίνεται ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε καταστήματα του δικτύου της Intale τα οποία διαθέτουν σύστημα POS.