ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καμπανάκι» από Στουρνάρα: Νωρίς για έξοδο στις αγορές

«Καμπανάκι» από Στουρνάρα: Νωρίς για έξοδο στις αγορές

Την εκτίμηση ότι η χώρα δεν χρειάζεται να επιστρέψει φέτος στις αγορές ομολόγων εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κάλεσε την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στις ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου, όπως υποστήριξε σε συνέντευξή του την Τρίτη (11/07/2017) στη Wall Street Journal, να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

«Νομίζω πως είναι λίγο νωρίς», είπε συγκεκριμένα ο κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές, σημειώνοντας ότι «θα ήταν για παράδειγμα ακόμα καλύτερο αν η Ελλάδα προχωρήσει με δύο ή τρεις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις». «Αυτό θα βοηθούσε περισσότερο, για να βγει στις αγορές αργότερα» πρόσθεσε.

Πάντως, ο κ. Στουρνάρας καλωσόρισε τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, η οποία όπως είπε βοηθάει να μειωθεί η αβεβαιότητα για τους επενδυτές και ενθαρρύνει τους καταθέτες να βάλουν περισσότερα χρήματα στις ελληνικές τράπεζες.

Ωστόσο, άσκησε κριτική στην έλλειψη σαφήνειας για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Όπως ανέφερε «χωρίς μια συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους, η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί μια νέα διάσωση. Αλλά κανείς δεν το εύχεται αυτό».

Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της ΤτΕ επανέλαβε για μια ακόμη φορά τη θέση του για την ανάγκη μείωσης των φόρων για να ανασάνει η οικονομία. «Είναι αναγκαία η αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής ώστε να γίνει περισσότερο υποστηρικτική ως προς την ανάπτυξη. Θα πρέπει να αλλάξει και ο φοροκεντρικός χαρακτήρας της δημοσιονομικής πολιτικής μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και της συγκράτησης των δαπανών» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικές ειδήσεις