ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ηλεκτροπληξία» για τους πολίτες: Έρχονται νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

«Ηλεκτροπληξία» για τους πολίτες: Έρχονται νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

ΔΕΗ | Ειδήσεις: Σοκ προκαλεί η νέα πρόταση – εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επωμιστούν οι πολίτες ξανά το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που διεκδικεί η ΔΕΗ για την περίοδο 2012 – 2015, παρά το γεγονός ότι στις 24 Μαΐου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε δεσμευτεί ότι οι πολίτες δεν θα ξαναδούν «φουσκωμένους» λογαριασμούς.

«ΜΠΑΛΑΚΙ» ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ – ΡΑΕ: «ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ Ή ΒΑΛΤΕ ΝΕΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ!»

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», στην περίπτωση που η εισήγηση της ΡΑΕ γίνει δεκτή από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη, τότε τα νοικοκυριά θα αναλάβουν να πληρώσουν τα «σπασμένα» για τις ΥΚΩ και θα δουν νέες μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος από το 2018 μέχρι και το 2022.

Και σα να μην έφτανε αυτό, τα μέλη της ΡΑΕ, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τους Έλληνες πολίτες εισηγούνται «τσεκούρωμα» στο Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) της ΔΕΗ.

Ενδεικτικά, προτείνει σημαντικές αλλαγές για τους δικαιούχους του ΚΟΤ και ζητά να υπάρξουν τέσσερις διαφορετικές κλίμακες εκπτώσεων (20%, 40%, 60% και 80%) με την τελευταία να αφορά μόνο τους πολίτες που λαμβάνουν Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Για τις υπόλοιπες τρεις κατηγορίες η Ανεξάρτητη Αρχή αξιώνει την εφαρμογή αυστηρότατων ελέγχων, με εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία (τραπεζικές καταθέσεις μέχρι και ακίνητη περιουσία).

Την ίδια στιγμή, το ίδιο το κράτος φαίνεται να... σφυρίζει αδιάφορα και να πετάει το «μπαλάκι» των ευθυνών στη ΔΕΗ, καθώς ακόμη κι αν αναλάβει να καλύψει τα 360 εκατ. ευρώ που ισοδυναμούν με το ποσό που διεκδικεί η Επιχείρηση για τις ΥΚΩ της περιόδου 2012 – 2015, θα χρειαστούν ισοδύναμα μέτρα, για να μην εκτροχιαστεί η εκτέλεση του Προϋπολογισμού.

Εάν, όμως, το υπουργείο Ενέργειας αφήσει το όλο ζήτημα στη ΔΕΗ, τότε πολύ απλά θα επανέλθει στο τραπέζι η λύση να πληρώσουν οι καταναλωτές το ποσό αυτό μέσα στην περίοδο 2018 – 2022, με το μεγαλύτερο μέρος να καταβάλλεται κυρίως κατά την τελευταία διετία, οπότε κι αναμένεται η διασύνδεση της Κρήτης και των υπολοίπων νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτροδότησης.

Έρχονται κλιμακωτές χρεώσεις

Από εκεί και πέρα, η ΡΑΕ προτείνει κλιμακωτές χρεώσεις σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα. Σύμφωνα, πάντα, με τον «Ελεύθερο Τύπο», μέχρι τώρα, τα κλιμάκια και οι χρεώσεις είναι 0,00699 ευρώ για 0-1.600 kWh το τετράμηνο, 0,01570 ευρώ για 1.601-2.000 kWh, 0,03987 ευρώ για 2.001-3.000 kWh και 0,04488 ευρώ για 3.000 kWh και άνω.

Ωστόσο, όταν ένας καταναλωτής υπερβαίνει το ένα κλιμάκιο, χρεώνεται με τη νέα κλίμακα για όλη την κατανάλωση. Αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος χρέωσης.

Δηλαδή, στο εξής όταν ο καταναλωτής ξεπερνά τις 2.000 κιλοβατώρες, θα χρεώνεται με τη χρέωση της υψηλότερης κλίμακας μόνο για την επιπλέον ποσότητα ρεύματος.

Για παράδειγμα, αν κάποιος φτάσει τις 2.500 κιλοβατώρες το τετράμηνο δεν χρεώνεται με άλλη τιμή για τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες και με άλλη για τις επιπλέον 500, παρά επιβαρύνεται με την υψηλότερη χρέωση για το σύνολο της κατανάλωσης. Με την εισήγηση, η χρέωση θα γίνεται μόνο για τις 500 κιλοβατώρες.

Σχετικές ειδήσεις