ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαρτύριο της σταγόνας με την 6η δόση

Μαρτύριο της σταγόνας με την 6η δόση
του Κώστα Χαρδαβέλλα

του Κώστα Χαρδαβέλλα

Μέχρι τελευταία στιγμή και καθώς θα υπάρχει κίνδυνος να μην πληρωθούν μισθοί και συντάξεις του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των Δήμων τον Οκτώβρη, θα κρατάνε αιχμάλωτη την Ελλάδα στην αγωνία της, οι τρεις πόλοι της Τρόικα (ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ).

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsbomb.gr, η 6η δόση είναι πολύ πιθανό να καταβληθεί σε… δόσεις.

Σε πρώτη φάση 2,5 δισ. ευρώ, μετά άλλο 1,5 δισ. και ολοκλήρωση της δόσης περί το τέλος του Οκτώβρη.

Αυτή η σαλαμοποίηση της 6ης δόσης είναι σχέδιο Σόιμπλε-Τρισέ-Λαγκάρντ, ώστε υπό την ασφυκτική πίεση της αδυναμίας καταβολής μισθών και συντάξεων, η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει άμεσα τις αποφάσεις της Τρόικα.

Αυτή τη στιγμή τα χρήματα στο δημόσιο ταμείο επαρκούν μόνο για την εξόφληση του Σεπτεμβρίου και από εκεί και πέρα για τον Οκτώβριο δεν υπάρχουν χρήματα για πληρωμή μισθών και συντάξεων, αν δεν μας δώσουν την 6η δόση.

Όμως ο εφιάλτης της μη έγκαιρης καταβολής της 6ης δόσης λειτουργεί και σαν όπλο-δέους για την κυβέρνηση έναντι των όποιων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προβληματίζονται για την υπερψήφιση των σκληρών μέτρων της Τρόικα.

«Ή τα ψηφίζετε ή ρίχνετε την κυβέρνηση, αλλά έτσι μένουν απλήρωτοι λόγω της μη καταβολής της 6ης δόσης, 1,5 εκατ. μισθωτοί».

Αυτό είναι το δίλλημα που βάζουν από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ στους βουλευτές της συμπολίτευσης.

Απ’ ό,τι φαίνεται όλα θα κριθούν -τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον- Τρίτη βράδυ, όπου στη μεν Βουλή πρέπει να ψηφιστεί ο νόμος για το φόρο ακίνητης περιουσίας, ο δε Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ για τις τελικές αποφάσεις της δανειοδότησης της Ελλάδας.