ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μνημόνιο... διαρκείας: Καταργείται επίδομα που εφαρμόζεται από το 1960!

Μνημόνιο... διαρκείας: Καταργείται επίδομα που εφαρμόζεται από το 1960!

Τα ελληνικά νοικοκυριά οδηγούνται στην εξαθλίωση. Από τη μία οι αυξήσεις των φόρων, και από την άλλη οι περικοπές των δαπανών οδηγούν τους φορολογούμενους σε οικονομική καταστροφή.

ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΤΟΥ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗ ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ

Κανένα έλεος δεν δείχνει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που προσπαθούν να επιβιώσουν από όσους λιγοστούς οικονομικούς πόρους τούς επέμειναν. Τα «ψαλίδια» και οι μειώσεις δεν κάνουν διακρίσεις, και τα μέτρα που ψηφίστηκαν και αναμένεται να εφαρμοστούν άμεσα δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο!

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποφάσισε χωρίς ίχνος ενοχής να καταργήσει μία για πάντα ένα επίδομα που το κράτος παρείχε από το 1960 σε παιδιά μέχρι 16 ετών που στερούνται πατρικής προστασίας -για διαφόρους λόγους-. Το λεγόμενο «επίδομα απροστάτευτων τέκνων». Το εν λόγω βοήθημα λαμβάνουν -μέχρι την τυπική, οριστική κατάργησή του- ορφανά από γονείς ή με γονείς που εκτίουν ποινή φυλάκισης ή με ανάπηρο γονέα ή για παιδιά με έναν γονέα, και αντιστοιχεί σε μόλις 44 ευρώ μηνιαίως και αφορά σε 13.000 ωφελουμένους.

Το επίδομα καταβαλλόταν -για αιτήσεις ως 18 Μαΐου 2017- με κριτήριο το εισόδημα της οικογένειας ή του ενός γονέα ή των συγγενών που έχουν τέκνα απροστάτευτα υπό την επίβλεψή τους να μην ξεπερνά τα 2.700 ευρώ ετησίως. Μάλιστα χορηγείτο από τους δήμους.

Το πρόγραμμα επιδότησης απροστάτευτων από πατέρα παιδιών είχε ως στόχο, σύμφωνα με τη διάταξη που ίσχυε από το 1960, να ενισχύσει οικογένειες που αντιμετώπιζαν προβλήματα αντικειμενικής ή ουσιαστικής έλλειψης πατρικής γονικής μέριμνας για να μη διαλυθούν και τα παιδιά καταλήξουν σε ιδρύματα.

Το επίδομα απροστάτευτων παιδιών δίνεται από το 1960, με βάση τις διατάξεις του Ν.4051/60 «περί ενισχύσεως απροστάτευτων παιδιών». Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα που αποφάσισε να κόψει όλα τα «επιδόματα των φτωχών», με το άρθρο 57 του νέου νόμου 4472/2017 το καταργεί! Ουσιαστικά έχει καταργηθεί από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου, δηλαδή από τις 22 Μαΐου 2017.

Αυτά είναι τα τέσσερα επιδόματα που καταργούνται

  1. επίδομα οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα για παιδιά που φοιτούν σε δημόσια σχολεία: ανέρχεται σε 300 ευρώ ανά παιδί και δίνεται σε οικογένειες με εισόδημα έως 3.000 ευρώ
  2. επίδομα ένδειας: ανέρχεται σε 600 ευρώ και δίνεται από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων σε όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας
  3. επίδομα νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας: χορηγείται από τον ΟΑΕΔ και αφορά περίπου 5.500 άνεργους νέους, ηλικίας 20- 29 ετών, οι οποίοι εισπράττουν το ποσό των 73,37 ευρώ τον μήνα, για πέντε μήνες
  4. επίδομα απροστάτευτων τέκνων

Σχετικές ειδήσεις