ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΓΑ: Δεν υπάρχουν «κρυφοί κόφτες» στα επιδόματα

ΟΓΑ: Δεν υπάρχουν «κρυφοί κόφτες» στα επιδόματα

Διαψεύδει ο ΟΓΑ δημοσιεύματα τα οποία συσχετίζουν ευθέως το φορολογητέο εισόδημα με το ύψος του επιδόματος και κάνουν λόγο για «κρυφούς κόφτες».

Δεν υφίσταται κάποιος «κρυφός κόφτης» τονίζει ο Οργανισμός, καθώς εδώ και πολλά χρόνια ισχύει ο συνυπολογισμός του τυχόν τεκμαρτού εισοδήματος στο συνολικό ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα για τον προσδιορισμό των δικαιούχων σύνταξης ή επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων. Προσθέτει ότι για περισσότερο από μια δεκαετία τα εκάστοτε τεκμήρια διαβίωσης λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό των δικαιούχων σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Ο ΟΓΑ επικαλείται για το θέμα αυτό και πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που αφορά σε υπόθεση του 2003 και ερμηνεύει το σχετικό νόμο του 1982, τονίζοντας ότι και ο νόμος 4093/2012 αναφέρεται σε «συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα» και σημειώνει ότι τα τεκμήρια διαβίωσης είναι γνωστά και κοινά για όλους και καθορίζονται όχι από τον ΟΓΑ αλλά από την φορολογική νομοθεσία.

Επιπλέον, ο ΟΓΑ διευκρινίζει πως «το ύψος του επιδόματος δεν προσδιορίζεται ανάλογα με το ατομικό ή οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, το οποίο -όπως προαναφέρθηκε- λαμβάνεται υπόψη μόνο για τη θεμελίωση του δικαιώματος στην παροχή» και τονίζει: «Το ποσό του επιδόματος είναι ανάλογο των ετών μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα αφαιρουμένου του ποσού σύνταξης ή οποιασδήποτε άλλης χορηγούμενης ασφαλιστικής ή προνοιακής παροχής από την Ελλάδα ή χώρες του εξωτερικού. Συνεπώς στοιχεία που συσχετίζουν ευθέως το φορολογητέο εισόδημα με το ύψος του επιδόματος και μάλιστα σε πινακογράφηση είναι ανακριβή».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις