ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη οι τιμές του πετρελαίου λόγω τυφώνα Χάρβεϊ

Στα ύψη οι τιμές του πετρελαίου λόγω τυφώνα Χάρβεϊ

Η παραγωγή διακόπηκε εν όψει του τυφώνα και εν μέσω προσδοκιών ότι η διακοπή θα μπορούσε να διαρκέσει, εάν η καταιγίδα προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σήμερα, Παρασκευή, καθώς η πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ προετοιμαζόταν για τον τυφώνα Χάρβεϊ, ο οποίος μετατράπηκε σε μία καταιγίδα, που πιθανόν να γίνει η μεγαλύτερη που έχει πλήξει την ηπειρωτική Αμερική για διάστημα μεγαλύτερο από μία δεκαετία. Ο Χάρβεϊ ενισχύθηκε ταχύτατα από χθες και αναμενόταν στις ακτές του Τέξας.

Η τιμή του αμερικανικού αργού αυξανόταν 40 σεντς ή 0,8% στα 47,83 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του μπρεντ σημείωνε άνοδο 49 σεντς ή 0,9% στα 52,53 δολάρια.

Οι τιμές αυξάνονταν, καθώς η παραγωγή στην επηρεαζόμενη περιοχή διακόπηκε εν όψει του τυφώνα και εν μέσω προσδοκιών ότι η διακοπή θα μπορούσε να διαρκέσει, εάν η καταιγίδα προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές. Χρηματιστές έλεγαν ότι οι θα μπορούσαν να επηρεασθούν και οι αμερικανικές εισαγωγές, λόγω των διακοπών στις ναυτιλιακές μεταφορές.

Οι τιμές της αμερικανικής βενζίνης RBc1 αυξήθηκαν σχεδόν 10% από την Τετάρτη στα 1,73 δολάρια το γαλόνι, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο.

Το λιμάνι Κόρπους Κρίστι του Τέξας ήταν κλειστό για τα πλοία, δήλωσε χθες μία εκπρόσωπος της Λιμενικής Αρχής της πόλης.

Πέραν της πιθανής επίπτωσης που θα έχει η καταιγίδα στην πετρελαϊκή βιομηχανία, το αργό παραμένει σε αφθονία παγκοσμίως, παρά τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή για να στηρίξει τις τιμές. Ο ΟΠΕΚ, μαζί με παραγωγούς εκτός του Οργανισμού, όπως η Ρωσία, έχουν δεσμευθεί να μειώσουν την παραγωγή κατά περίπου 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος και στο πρώτο τρίμηνο του 2018. Ωστόσο, δεν τηρούν όλοι οι παραγωγοί τις δεσμεύσεις τους και η προσφορά παραμένει υψηλή, καταλήγοντας στις σταθερά χαμηλές τιμές.

Μία μεικτή -από χώρες του ΟΠΕΚ και εκτός αυτού- υπουργική επιτροπή παρακολούθησης ανακοίνωσε χθες ότι είναι πιθανή μία παράταση της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής πέραν του επόμενου Μαρτίου, αν και αυτό δεν έχει ακόμη αποφασισθεί.

Σχετικές ειδήσεις