ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοκ! Κόβουν χιλιάδες δικαιούχους από το Κοινωνικό Τιμολόγιο

Σοκ! Κόβουν χιλιάδες δικαιούχους από το Κοινωνικό Τιμολόγιο

Θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυξήσεις στο ηλεκτρικό, αφού τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τους αφήνουν εκτός

Θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυξήσεις στο ηλεκτρικό, αφού τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τους αφήνουν εκτός

Μόνο όσοι ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας θα δικαιούνται πλέον τις εκπτώσεις στην κατανάλωση ρεύματος, που παρέχονται σήμερα μέσω του Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΗ.

Η εισήγηση, σύμφωνα με την εφημερίδα Δημοκρατία, που κατατέθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και εξειδικεύεται αυτή την περίοδο από το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπει πιο αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους, θα σταθμίζονται και τα περιουσιακά τους στοιχεία (καταθέσεις, ακίνητα Ι.Χ.), ενώ ένα ακραίο σενάριο προβλέπει ότι θα συνυπολογίζονται και τραπεζικές καταθέσεις.

Αυτό σημαίνει δυσκολότερη ένταξη στο πρόγραμμα, ενώ είναι πιθανό χιλιάδες από τους υφιστάμενους δικαιούχους να χάσουν τις εκπτώσεις! Ουσιαστικά θα καθιερώνονται τέσσερις κατηγορίες δικαιούχων για το ΚΟΤ, σε καθεμία εκ των οποίων θα αντιστοιχεί και έκπτωση 20% έως και 80% επί του κανονικού τιμολογίου ρεύματος. Η έκπτωση 80% θα αφορά μόνο όσους δικαιούνται το λεγόμενο «εισόδημα αλληλεγγύης», δηλαδή όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες η έκπτωση θα είναι μικρότερη.

Οι καταθέσεις

Εάν γίνει αποδεκτή η εισήγηση να θεσπιστούν και κριτήρια που σχετίζονται με τις τραπεζικές καταθέσεις ή την ακίνητη περιουσία των καταναλωτών, τότε οι χαμένοι θα είναι ακόμα περισσότεροι.

Χρήση του ΚΟΤ κάνουν 692.335 δικαιούχοι, οι οποίοι ανήκουν σε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες. Δηλαδή, είτε έχουν χαμηλό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και συγκεκριμένα μικρότερο από το ποσό των 12.000 ευρώ είτε είναι γονείς με τρία προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500 ευρώ. Ακόμα, χρήση του ΚΟΤ κάνουν άνεργοι για συνεχές χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών και με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 12.000 ευρώ.

Επίσης, άτομα με αναπηρία 67% και άνω ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500 ευρώ.

Και τέλος, άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκων και με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 30.000 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις