ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ «έφαγε» τις επιστροφές φόρου: Ποιοι γλιτώνουν τους συμψηφισμούς

Ο ΕΝΦΙΑ «έφαγε» τις επιστροφές φόρου: Ποιοι γλιτώνουν τους συμψηφισμούς

Όποιος φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή και δεν έχει οφειλή για ΕΝΦΙΑ,τότε μετά το πέρας των συμψηφισμών το ποσό της επιστροφής θα πιστωθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό, που είναι δηλωμένος στο taxisnet.

ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥΣ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥΣ

Και εκεί που η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ-χωρίς τελικά να τον καταργήσει- «στερεί» και από πάνω τις επιστροφές φόρου... Στο όνομα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, οι φορολογούμενοι θα αναγκαστούν εφόσον διαθέτουν ακίνητη περιουσία, να δεχτούν το μέτρο του αυτεπάγγελτου συμψηφισμού για επιστροφές φόρου εισοδήματος με τον φετινό ΕΝΦΙΑ (2017). Με λίγα λόγια, αντί οι επιστροφές φόρου να μπουν στους λογαριασμούς των φορολογουμένων θα συμψηφιστούν με τα ηλεκτρονικά ραβασάκια για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ!

Μάλιστα, μία συγκεκριμένη, ειδική εφαρμογή πρόκειται να είναι εκείνη που θα συμψηφίσει αυτομάτως την επιστροφή του φόρου εισοδήματος με το ποσό του ΕΝΦΙΑ που αντιστοιχεί σε κάθε φορολογούμενο. Αφού ανηρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του φόρου Ακινήτων, τα ελληνικά νοικοκυριά που αναμένεται να είναι ανάμεσα στα 600.000 που θα δεχτούν τον συμψηφισμό της επιστροφής τους με τον ΕΝΦΙΑ, σε λίγα 24ωρα θα έχουν ενημερωθεί μέσα από το taxisnet για το αν θα χρειαστεί να καταβάλουν παραπάνω χρήματα (αν δηλαδή το ποσό της επιστροφής τους είναι μικρότερο από το ποσό του ΕΝΦΙΑ) ή όχι (στις περιπτώσεις που η επιστροφή είναι μεγαλύτερη από το φόρο, τότε τα χρήματα που θα περισσέψουν θα μπουν στον τραπεζικό λογαριασμό των φορολογουμένων).

Να σκεφτεί κανείς ότι, οι εκκρεμείς επιστροφές για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων φτάνουν περίπου τα 240 εκατ. ευρώ καθώς σχεδόν το 60% των φορολογουμένων με πιστωτικό εκκαθαριστικό δεν έχει λάβει ακόμα την επιστροφή! Αυτό αφορά σε περίπου 570.000 φορολογούμενους που δεν έχουν λάβει επιστροφή φόρου και το πιο πιθανό είναι να μην την δουν ποτέ...

Πιο αναλυτικά, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει προχωρήσει σε επιστροφές φόρου εισοδήματος 123,5 εκατ. ευρώ σε 386.032 φορολογούμενους σε σύνολο 955.634 φορολογούμενων με πιστωτικό σημείωμα που δικαιούνται επιστροφή φόρου 364,336 εκατ. ευρώ.

Πώς ενημερώνονται οι φορολογούμενοι για τους συμψηφισμούς

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που αναμένουν επιστροφή φόρου, θα λάβουν ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του οποίου θα ενημερωθούν αναλυτικά για το πώς έγινε ο συμψηφισμός της επιστροφής φόρου εισοδήματος με το ποσό του ΕΝΦΙΑ. Εάν υπάρχει υπόλοιπο φόρου για πληρωμή θα εμφανίζεται στην «ταυτότητα οφειλής», που υπάρχει σε κάθε προσωπικό λογαριασμό.

Παραδείγματα συμψηφισμών

Παράδειγμα 1: Φορολογούμενος που δικαιούται επιστροφή φόρου εισοδήματος 600 ευρώ και του βεβαιώθηκε ΕΝΦΙΑ για το έτος 2017 ύψους 700 ευρώ, το ποσό των 600 ευρώ θα συμψηφιστεί αυτόματα με το ποσό της επιστροφής φόρου και θα κληθεί να πληρώσει τα υπόλοιπα 100 ευρώ του ΕΝΦΙΑ.

Παράδειγμα 2: Φορολογούμενος που δικαιούται επιστροφή φόρου εισοδήματος 400 ευρώ και του βεβαιώθηκε ΕΝΦΙΑ για το έτος 2017 ύψους 200 ευρώ, το ποσό των 400 ευρώ θα συμψηφιστεί αυτόματα με το ποσό της επιστροφής φόρου και αφού γίνει ο συμψηφισμός θα μπουν στον τραπεζικό του λογαριασμό τα υπόλοιπα 200 ευρώ που περισσεύουν από την επιστροφή του φόρου εισοδήματος.

Ποιοι εξαιρούνται από τους αυτόματους συμψηφισμούς

1. σύζυγοι, όπου ο ένας αναμένει επιστροφή φόρου κι ο άλλος θα πρέπει να πληρώσει φόρο ακινήτων, καθώς η εφαρμογή του Taxis δεν μπορεί να υποστηρίξει συμψηφισμό μεταξύ τους: στη συγκεκριμένη περίπτωση το ζευγάρι θα πρέπει να επισκεφθεί την Εφορία ώστε να υποβάλει αίτημα συμψηφισμού

2. όσοι φορολογούμενοι δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος και δεν έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία, άρα δεν έλαβαν ειδοποιητήριο πληρωμής ΕΝΦΙΑ

Σχετικές ειδήσεις