ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

120 δόσεις: Πώς θα ρυθμίσετε χρέη κάτω από 20.000 ευρώ

120 δόσεις: Πώς θα ρυθμίσετε χρέη κάτω από 20.000 ευρώ

Σωσίβιο στους ήδη επιβαρυμένους Έλληνες φορολογούμενους επιχειρεί να ρίξει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς η υπερφορολόγηση τους έχει «γονατίσει», ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το «τσουνάμι» των κατασχέσεων.

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ Η ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων», οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και του υπουργείου Οικονομικών προωθούν νομοθετική ρύθμιση οφειλών σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις, με γνώμονα τους κανόνες του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη ρύθμιση, προτού τεθεί σε εφαρμογή, θα πρέπει πρώτα να περάσει από το «κόσκινο» των Θεσμών και στη συνέχεια να υπογραφεί τόσο από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο όσο και την Κατερίνα Παπανάτσιου.

Ποιους αφορά η ρύθμιση των 120 δόσεων

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η νέα ρύθμιση, όποτε κι αν αυτή εγκριθεί θα αφορά τρεις κύριες κατηγορίες φορολογουμένων:

α. Φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική ιδιότητα, οι οποίοι οφείλουν στο Δημόσιο άνω του 85% των συνολικών χρεών τους

β. Ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι δεν έχουν δυνατότητα να ενταχθούν σε διαδικασία πτώχευσης και

γ. Όσους χρωστούν πόσο μέχρι και 20.000 ευρώ σε όλους τους πιστωτές

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Σύμφωνα, πάντα, με τα «Νέα», η σχετική απόφαση θα προβλέπει διαγραφή προσαυξήσεων έως και 95% και της βασικής οφειλής (η οποία έχει δημιουργηθεί έως τις 31/12/2016) έως και 30% με κριτήριο τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Για οφειλές έως και 3.000 ευρώ, η αποπληρωμή τους μαζί με τόκους και άλλες προσαυξήσεις θα γίνεται σε έως και 36 μηνιαίες δόσεις κατ’ ανώτατο όριο. Στην προκειμένη περίπτωση, η ελάχιστη μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 50 ευρώ, χωρίς, όμως, δυνατότητα διαγραφής κανενός ποσού.

Σε περίπτωση που το οφειλόμενο ποσό ξεπερνά τα 3.000 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 20.000 ευρώ, τότε η ρύθμιση θα γίνεται σε 120 μηνιαίες δόσεις κατ’ ανώτατο όριο, με ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ και χωρίς δυνατότητα διαγραφής της βασικής οφειλής.

Σημειώνεται, εξάλλου, πως στη συγκεκριμένη ρύθμιση, όποτε αυτή τεθεί σε εφαρμογή, θα έχουν τη δυνατότητα να εντάσσονται και όσοι βρίσκονται ήδη υπό καθεστώς ρύθμισης στις 12 ή τις 100 δόσεις.

Σχετικές ειδήσεις