ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EuroWorking Group: Πρεμιέρα για την τρίτη αξιολόγηση - Χωρίς απόφαση για τα 800 εκατ. ευρώ

EuroWorking Group: Πρεμιέρα για την τρίτη αξιολόγηση - Χωρίς απόφαση για τα 800 εκατ. ευρώ

Με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο «δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών», τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων όπου «είμαστε πίσω σε πολλά» όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, αλλά και σε κλίμα δυσφορίας για την υπόθεση Γεωργίου ανοίγει σήμερα, Δευτέρα (04/09/2017) η αυλαία για την τρίτη αξιολόγηση, με τη συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, αναμένεται να μονοπωλήσει τη συζήτηση, αν και ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα... τραβήξουν το σκοινί οι δανειστές. Μέχρι χθες αρμόδιες πηγές μετέφεραν κλίμα έντονων ενστάσεων σε διατάξεις του νομοσχεδίου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η ψήφισή του μέχρι να «σκανάρουν» λεπτομερώς μια προς μια τις διατάξεις του.

Παρότι οι χθεσινές δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί αποτελούν, ενδεχομένως, ένδειξη μετρημένων αντιδράσεων από την πλευρά της Κομισιόν, ωστόσο καθοριστική για το θέμα αυτό αλλά για τα υπόλοιπα μεγάλα αγκάθια της τρίτης αξιολόγησης θα είναι η στάση του γερμανικού παράγοντα, όπως και του ΔΝΤ, που όχι μόνο έχει σκληρή ατζέντα για τα εργασιακά, αλλά δεν αποκλείεται, μαζί με την επίσπευση της μείωσης αφορολογήτου στο 2019, να θέσει ακόμη και θέμα λήψης νέων μέτρων για το 2018.

Το δίδυμο Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης θα βρίσκεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες και θα επιχειρήσει, τόσο στο σημερινό EuroWorking Group όσο και στην αυριανή συνάντηση που θα έχει με τον επίτροπο Μοσκοβισί, να σκιαγραφήσει το χρονοδιάγραμμα των επόμενων μηνών με στόχο το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας έφερε ξανά την κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές για δυο λόγους:

1. Απουσιάζουν μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα των κυβερνητικών δεσμεύσεων, όπως οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις απεργίες, όπου θα απαιτείται πλειοψηφία 50 συν 1% των εργαζομένων για την κήρυξη απεργίας.

2. Ορισμένες διατάξεις θέτουν εμπόδια στην εφαρμογή άλλων μέτρων για τα εργασιακά.

Τις προηγούμενες ημέρες, πάντως, πηγές του υπουργείου Εργασίας διαβεβαίωναν πως το νομοσχέδιο έχει αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Ένα ακόμη κομβικό σημείο, με έντονες πολιτικές προεκτάσεις, έχει να κάνει με την αξιολόγηση στο Δημόσιο όπου οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες. Προβληματισμό έχει προκαλέσει στους θεσμούς και το θέμα των συμβασιούχων στους δήμους, καθώς η λύση με τη ρύθμιση του Ιουνίου για την ανανέωση των συμβάσεων προσκρούει ήδη σε αντιρρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στα θέματα που αναμένεται να δυσκολέψουν την αξιολόγηση περιλαμβάνονται αποφάσεις για τη μεταρρύθμιση των κοινωνικών επιδομάτων, τα εργασιακά, οι ιδιωτικοποιήσεις και ιδίως η λειτουργία όλων των δομών του Υπερταμείου, η αγορά ενέργειας και η Δημόσια Διοίκηση.

Την ίδια ώρα, προαπαιτούμενα που συνδέονται με την τρίτη αξιολόγηση και θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί το καλοκαίρι καθυστερούν. Μεταξύ αυτών, ο επανυπολογισμός του 30% των αιτήσεων συνταξιοδότησης με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, η δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών, η προσαρμογή του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ, η αξιολόγηση και η κινητικότητα στο Δημόσιο.

Στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group θα εξεταστεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων της τρίτης αξιολόγησης που η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να προωθήσει το καλοκαίρι, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.

Σήμερα πάντως δεν αναμένεται το EWG να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ που συνδέεται με τη δεύτερη αξιολόγηση, καθώς δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα των πληρωμών των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Έτσι, το θέμα μεταφέρεται τον Οκτώβριο.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 10-11 Σεπτεμβρίου προκειμένου να προετοιμάσουν την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών.

Η έναρξη της νέα αξιολόγησης τοποθετείται μετά τα μέσα Οκτωβρίου και συγκεκριμένα μετά την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον που πραγματοποιείται στις 13-15 Οκτωβρίου.

Σχετικές ειδήσεις