ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι φόροι «γονατίζουν» τους Έλληνες: Αφανίστηκαν μισθοί, συντάξεις και ενοίκια

Οι φόροι «γονατίζουν» τους Έλληνες: Αφανίστηκαν μισθοί, συντάξεις και ενοίκια

Τα μνημόνια και η άγρια φορολογία έχουν «καταπιεί» τα εισοδήματα των πολιτών.

Τα στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις δείχνουν ότι κάθε πέρυσι και καλύτερα για τους φορολογούμενους, οι οποίοι βλέπουν διαρκώς τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται.

Με βάση δεδομένα που επικαλείται ο capital.gr, το συνολικό εισόδημα που δήλωσαν ότι απέκτησαν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι το 2016 διαμορφώθηκε στα 57,886 δισ. ευρώ, έναντι 58,750 δισ. ευρώ που ήταν το 2015.

Δηλαδή, το εισόδημα μειώθηκε κατά 864 εκατομμύρια ευρώ (ποσοστό 1,5%). Μάλιστα, με δεδομένο ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν έχουν πολλά περιθώρια φοροδιαφυγής, η μείωση αυτή αντανακλά πραγματική μείωση διαθέσιμου εισοδήματος είτε μέσω μειώσεων μισθών και συντάξεων είτε μέσω απώλειας θέσεων εργασίας.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται: Το εισόδημα που δηλώθηκε από ενοίκια διαμορφώθηκε το 2016 στα 5,962 δισ. ευρώ, έναντι 6,083 δισ. που ήταν το 2015. Σημειώθηκε δηλαδή μείωση της τάξης των 121 εκατομμυρίων ευρώ.

Το εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών το 2016 εμφανίζεται μειωμένο κατά 20%.

Όπως αναφέρει ο capital.gr, αυτή η μείωση μπορεί να αντανακλά κυρίως απόκρυψη εισοδημάτων λόγω της υψηλής φορολόγησης αλλά και πτώση της αγοράς.

Σχετικές ειδήσεις