ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

La Tribune: Γερμανικό σχέδιο «Εύρηκα» για την σωτηρία της Ελλάδας

La Tribune: Γερμανικό σχέδιο «Εύρηκα» για την σωτηρία της Ελλάδας
Η γαλλική εφημερίδα παρουσιάζει σχέδιο που επεξεργάστηκαν στενοί συνεργάτες της Μέρκελ...

Η γαλλική εφημερίδα La Tribune παρουσιάζει σήμερα ένα σχέδιο που σύμφωνα με την εφημερίδα επεξεργάστηκαν στενοί συνεργάτες της Μέρκελ για την διάσωση της Ελλάδας, με την κωδική ονομασία «Εύρηκα».

Στόχος του σχεδίου είναι η μείωση του ελληνικού χρέους χωρίς να προκαλέσει χρεοκοπία και παράλληλα η δημιουργία προϋποθέσεων ανάκαμψης, χωρίς επίσης να υπάρξει κοινωνική δυσαρέσκεια.

Συνοπτικά το σχέδιο προβλέπει προβλέπει την συγκέντρωση όλων των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου ύψους 125 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μια εταιρεία συμμετοχών η οποία θα εξαγοραστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εταιρεία αυτή θα είναι υπεύθυνη για να υλοποιήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ως το 2025, ενώ τα 125 δισ. ευρώ θα αποδοθούν στην Ελλάδα προκειμένου να επαναγοράσει τα ομόλογά της που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης.

Οι έξι φάσεις του σχεδίου που περιγράφει η εφημερίδα είναι:

1. Η Ελλάδα θα πρέπει να καταγράψει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του κράτους (τράπεζες, ακίνητα, τηλεφωνία, λιμάνια κτλ.), η αξία των οποίων εκτιμάται στα 125 δις. ευρώ, σε μία δομή (εταιρεία), όπως ακριβώς συνέβη το 1990 στη Γερμανία για να ιδιωτικοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία της Ανατολικής Γερμανίας μετά την Ένωση.

2. Ο φορέας αυτός θα εξαγοραστεί από έναν ευρωπαϊκό θεσμό, που θα χρηματοδοτείται από τις χώρες, και η έδρα του θα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο και θα έχει επίσης τη δυνατότητα να οργανώσει τις ιδιωτικοποιήσεις των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων. Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2025.

3. Τα 125 δισ. ευρώ θα δώσουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αποπληρώσει σημαντικό μέρος των υποχρεώσεών της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Μηχανισμό Στήριξης (EFSF), με συνέπεια το χρέος να διαμορφωθεί μόλις στο 88% του ΑΕΠ από το 145% που είναι ήμερα. Η έκθεση της Ελλάδας στην ΕΚΤ θα είναι μηδενική, ενώ τα επιτόκια δανεισμού θα μειωθούν κατά 50%, γεγονός που θα οδηγήσει την Αθήνα ξανά στις αγορές.

Διαβάστε περισσότερα στο: newscode.gr