ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αξιολόγηση: Βρώμικα παιχνίδια καθυστερήσεων και περισσότερα προαπαιτούμενα από τους δανειστές

Αξιολόγηση: Βρώμικα παιχνίδια καθυστερήσεων και περισσότερα προαπαιτούμενα από τους δανειστές

Τρίτη αξιολόγηση | Ειδήσεις: Στη «μέγγενη» των δανειστών ξαναμπαίνει, για πολλοστή φορά η Ελλάδα, προκειμένου να περάσει το δύσβατο και επώδυνο «μονοπάτι» της τρίτης αξιολόγησης και ήδη ο δρόμος έχει στρωθεί από τους Θεσμούς με αγκάθια, καθώς τα προαπαιτούμενα μόνογια την ολοκλήρωσή της είναι 95, με το πλέον δύσκολο να αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, όπου ο στόχος είναι 5,4 δισ. ευρώ.

«ΜΥΛΟΣ» ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ 800 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ: ΑΛΛΑ ΛΕΕΙ ΤΟ ΥΠΟΙΚ ΚΑΙ ΑΛΛΑ Ο ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Σημειώνεται πως από σήμερα και έως τη λήξη του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, το σύνολο των προαπαιτουμένων φτάνει τα 113 και ήδη οι δανειστές – ιδίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) – πιέζουν για μεγαλύτερη προσπάθεια σε ό,τι αφορά το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.

Παρά το γεγονός ότι η χθεσινή (05/09/2017) συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, και του αναπληρωτή υπουργού, Γιώργου Χουλιαράκη με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, η Αθήνα αρχίζει να δέχεται εκ νέου «πρεσάρισμα» από τους Θεσμούς για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες ελληνικές πηγές των Βρυξελλών, η συνάντηση διήρκησε περίπου δύο ώρες και η συζήτηση των δύο ανδρών επικεντρώθηκε στα βήματα που πρέπει να γίνουν τον επόμενο χρόνο, δηλαδή ως τη λήξη του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Ειδικότερα, κατά πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι κύριοι Τσακαλώτος και Μοσκοβισί αντάλλαξαν απόψεις για το πώς θα προετοιμαστεί το έδαφος για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα. Εξάλλου, επί τάπητος τέθηκε το θέμα της τρίτης αξιολόγησης και τα χρονοδιαγράμματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν, με στόχο την ολοκλήρωσή της πριν το τέλος του 2017.

Όσον αφορά την τρίτη αξιολόγηση, ελληνικές πηγές από τις Βρυξέλλες χαρακτήριζαν ως σημαντικότερα θέματα τον προϋπολογισμό του 2018 και ζητήματα που αφορούν τον «κοινωνικό φάκελο». Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σχολίαζαν ότι υπάρχει πάντοτε ο αστάθμητος παράγοντας που δεν είναι άλλος από το ΔΝΤ.

Υποδόση 800 εκατ. ευρώ: «Από τον Οκτώβριο και βλέπουμε...»

Την ίδια στιγμή, αναφορικά με τη χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG), και το θέμα της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι δεν αναμενόταν πρόοδος καθώς ακόμη δεν έχουν συγκεντρωθεί τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα χρήματα που έχει καταβάλει το υπουργείο Οικονομικών προς διάφορους φορείς έχουν αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ιδιωτικό τομέα.

Η ελληνική πλευρά θα καταθέσει τα στοιχεία αυτά τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να εγκριθεί η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, ελληνικές πηγές διαψεύδουν ότι στο χθεσινό EWG έγινε συζήτηση για το θέμα των εργασιακών, ούτε στο νόμο του υπουργείου Εσωτερικών, ούτε στο νόμο για την απλήρωτη εργασία, σημειώνοντας ωστόσο ότι το θέμα αυτό αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων. Παράλληλα, παραδέχθηκαν ότι πράγματι υπάρχει δυσαρέσκεια από την πλευρά των ευρωπαίων για το θέμα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

Σημειώνεται, πάντως ότι η παραπάνω πληροφόρηση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα έλεγε χθες, Τρίτη (05/09/2017) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ότι η εκταμίευση θα γινόταν τέλος Σεπτεμβρίου.

Σχετικές ειδήσεις