ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξωδικαστικός: «Αγκάθι» τα επιχειρηματικά χρέη 20.000-50.000 ευρώ

Εξωδικαστικός: «Αγκάθι» τα επιχειρηματικά χρέη 20.000-50.000 ευρώ

Λύση στο ζήτημα του εξωδικαστικού μηχανισμού για τα επιχειρηματικά χρέη ύψους 20.000 – 50.000 ευρώ αναζητεί η κυβέρνηση, καθώς αυτό αποτέλεσε το μοναδικό «μελανό σημείο», που διαπίστωσαν χθες οι θεσμοί.

Σύμφωνα με το capital.gr, αύριο, Πέμπτη, θα υπάρξουν και νέες συναντήσεις με τις τράπεζες, ώστε να κλείσει το θέμα και η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού να τρέξει με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από τον Οκτώβριο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η θέση των τραπεζών στο ανοιχτό θέμα των τυποποιημένων ρυθμίσεων που θα τεθεί προς τελική διαπραγμάτευση αύριο, είναι να «κουρεύονται» τα μη λογιστικοποιημένα πανωτόκια, δηλαδή οι τόκοι του τελευταίου εξαμήνου που δεν εξυπηρετήθηκαν και κεφαλαιοποιήθηκαν με αποτέλεσμα να ξανατοκίζονται. Όσο για το υπόλοιπο της οφειλής, οι τράπεζες προτείνουν να ρυθμίζεται σε 120 δόσεις.

Στην πρόταση των τραπεζών είναι αντίθετο το Δημόσιο, καθώς δεν δέχεται κανένα τυποποιημένο «κούρεμα» και διευθέτηση οφειλής εφόσον ο οφειλέτης έχει περιουσία.

Εξάλλου, μέσα στην εβδομάδα θα οριστικοποιηθούν οι εγκύκλιοι που αφορούν στη ρύθμιση των χρεών ελευθέρων επαγγελματιών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, αφού όπως αποφασίστηκε χθες, το φορολογικό κλιμάκιο της τρόικας θα έχει συνάντηση με την ΑΑΔΕ και το ασφαλιστικό κλιμάκιο με τον ΕΦΚΑ.

Σχετικές ειδήσεις