ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι περιμένει η κυβέρνηση από το Eurogroup της Παρασκευής

Τι περιμένει η κυβέρνηση από το Eurogroup της Παρασκευής

Τρεις ημέρες απομένουν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, την Παρασκευή (15/9) στο Ταλίν της Εσθονίας, στο οποίο αναμένεται να τεθεί και το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής, η κυβέρνηση έχει χαμηλές προσδοκίες για την επικείμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι θα εκπροσωπηθεί μόνο από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και χωρίς την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, όπως γίνεται συνήθως.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναμένεται να δώσει το στίγμα ότι η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να τελειώσει γρήγορα και χωρίς εκπλήξεις η 3η αξιολόγηση. Κανένα από τα θέματα για τα οποία απαιτείται απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όπως είναι η οριστικοποίηση της ατζέντας της 3ης αξιολόγησης και η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. Ευρώ, δεν έχει ωριμάσει, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Εκτός απροόπτου, η συνεδρίαση θα κυλήσει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο απλώς να ενημερώνει τους ομολόγους του για τον προγραμματισμό που υπάρχει εν όψει της έναρξης της 3ης αξιολόγησης και τις όποιες αποφάσεις να μετατίθενται για τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου.

Στόχος της κυβέρνησης, αναφέρει το vima.gr, παραμένει η 3η αξιολόγηση να κλείσει στο πρώτο Eurogroup του Δεκεμβρίου, ώστε να έχει «καθαρό διάδρομο» μέχρι το τέλος του προγράμματος.

Γενικότερα, η κυβέρνηση θεωρεί ότι το πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην Ευρώπη με την προσπάθεια εμβάθυνσης της οικονομικής ενοποίησης, όπως την προωθεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ευνοεί την ελληνική προσπάθεια για να φτάσει η χώρα στο τέλος των μνημονίων.

Σύμμαχο σ’ αυτή την προσπάθεια έχει τον Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος τοποθετήθηκε δημόσια στο θέμα της αξιοποίησης των υπόλοιπων δανειακών κεφαλαίων που έχουν εγκριθεί για την Ελλάδα στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.

Σχετικές ειδήσεις