ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Ενδεχόμενο για νέα μέτρα το 2018 σε περίπτωση απόκλισης

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Ενδεχόμενο για νέα μέτρα το 2018 σε περίπτωση απόκλισης

«Βόμβα» εν μέσω της διαπραγμάτευσης για την τρίτη αξιολόγηση και τρεις ημέρες πριν από το Eurogroup της Εσθονίας.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί η λήψη πρόσθετων μέτρων το 2018, σε περίπτωση απόκλισης, σύμφωνα με δημοσίευμα του capital.gr.

Για φέτος, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, αναμένεται υπεραπόδοση, ωστόσο παραδέχτηκαν ότι υπάρχει υστέρηση στα έσοδα που προέρχονται από τη φορολογία των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών.

Αισιοδοξία για την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης

Σε ό,τι αφορά στην τρίτη αξιολόγηση, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ δηλώνει αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης έως τα Χριστούγεννα ή το αργότερο στις αρχές του Ιανουαρίου, καθώς όπως επισημαίνει δεν υπάρχουν σε αυτή - σε σύγκριση με τη β' αξιολόγηση- τόσα πολλά θέματα είτε πολιτικής διαφωνίας είτε τεχνικής δυσκολίας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Προβληματισμός για τις διαθέσεις του ΔΝΤ

Εκφράζει τον προβληματισμό του, ωστόσο για τη στάση του ΔΝΤ, κυρίως σε ό,τι αφορά στις ελληνικές τράπεζες (όπου έθεσε το καλοκαίρι ζήτημα για το εάν απαιτείται επισκόπηση των περιουσιακών στοιχείων τους), αλλά και για τα κοινωνικά επιδόματα (όπου πιέζει για την αναδιάρθρωσή τους) και για τα δημοσιονομικά για το 2018, καθώς και για το εάν θα θέσει νέες απαιτήσεις και προαπαιτούμενα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως επισημαίνει, ανησύχησε ακόμη και τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, όπως και η έκβαση των γερμανικών εκλογών.

Σε ό,τι αφορά στα 95 προαπαιτούμενα, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος σημειώνει ότι έχει ήδη ζητηθεί από τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα υπουργεία ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους.

Τι θα γίνει με το μέρισμα

Σχετικά με το μέρισμα, στο οποίο αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την πρώτη ή την δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου και αυτό θα γίνει -και πάλι- σε συνεργασία με τους θεσμούς. Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν πως θα είναι άπαξ και δεν θα αφορά σε συντάξεις, αλλά στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, στις κοινωνικές δαπάνες, στα ληξιπρόθεσμα, σε αναπτυξιακές δαπάνες κ.ά.

Σχετικές ειδήσεις