Υπέρ της πρότασης Γιούνκερ για υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης τάχθηκε ο Μοσκοβισί

Υπέρ της πρότασης Γιούνκερ για υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης τάχθηκε ο Μοσκοβισί

Τη στήριξή του στις προτάσεις που διατύπωσε σήμερα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και στη γενικότερη τοποθέτηση του προέδρου της Κομισιόν αναφορικά με το μέλλον της ΕΕ, εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γιούνκερ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος χαιρέτισε την ιδέα θέσπισης μιας θέσης υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι δίνει την απαραίτητη «ώθηση» για την πραγματοποίησή της και συμπληρώνοντας πως «αν σχεδιαστεί σωστά, η θέση αυτή θα μπορούσε άμεσα να επιτύχει μεγαλύτερη λογοδοσία και αποτελεσματικότητα στη λήψη αποφάσεων στη ζώνη του ευρώ».

Ανάλογη ήταν η αντίδρασή του και στην πρόταση Γιούνκερ για τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα «γνήσιο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο». Ο Μοσκοβισί σημείωσε πως το «όραμα» του προέδρου Γιούνκερ είναι το «ίδιο» με το δικό του και πρόσθεσε: «Αυτό αφορά τη δημιουργία ενός σώματος το οποίο θα είναι στενά συνδεδεμένο με τις δημοκρατικές δομές της ΕΕ, αφήνοντας πίσω το διακυβερνητικό πείραμα».

Εξάλλου, ο αρμόδιος και για τα φορολογικά επίτροπος Μοσκοβισί στήριξε το αίτημα του προέδρου Γιούνκερ προς τα κράτη μέλη «να παραιτηθούν από την ομοφωνία στα φορολογικά θέματα και να αποφασίσουν βάσει πιο δημοκρατικών κανόνων».

Σχολιάζοντας, τέλος, την «αισιοδοξία» του προέδρου της Κομισιόν για το μέλλον της ΕΕ σε σχέση με την κρίση, ο Μοσκοβισί την χαρακτήρισε ως «βάσιμη», καθώς «η οικονομική ανάκαμψη ενισχύεται και οι Ευρωπαίοι πήραν το πεπρωμένο τους στα χέρια τους στους τομείς της άμυνας, του κλίματος, του εμπορίου και της μεταρρύθμισης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη έχει τον άνεμο στα πανιά της και ο Ζ.Κ. Γιούνκερ έχει θέσει μια φιλόδοξη πορεία για μας προκειμένου να προχωρήσουμε μαζί», καταλήγει ο Γάλλος επίτροπος.