ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς αποκλιμάκωση η κρίση με την Eldorado: Εκδόθηκαν δυο άδειες που ζητούσε

Προς αποκλιμάκωση η κρίση με την Eldorado: Εκδόθηκαν δυο άδειες που ζητούσε

Εκδόθηκαν σήμερα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύο άδειες για τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας, σε συνέχεια των δεσμεύσεων του υπουργού Γιώργου Σταθάκη για ολοκλήρωση κατά 100% της αδειοδότησης μέσα στην εβδομάδα.

Με την πρώτη απόφαση τροποποιείται η άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού του χώρου απόθεσης στην περιοχή της Ολυμπιάδας, και επιτρέπεται «η διάθεση του λεπτομερούς υπολείμματος κατεργασίας του εργοστασίου εμπλουτισμού Ολυμπιάδας στο στεγανοποιημένο και υδραυλικά προστατευμένο -απομονωμένο τμήμα που προσδιορίζεται από τον ενοποιημένο χώρο απόθεσης 1-3, το δεξιό αντέρεισμα, την ανάντη παρειά του κατάντη αναχώματος και την λίμνη εκτάκτου ανάγκης του Μεταλλείου Μαύρων Πετρών».

Με την δεύτερη, χορηγείται στην Ελληνικός Χρυσός άδεια λειτουργίας νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα, διάρκειας τριών ετών, με τον περιορισμό η ποσότητα του επεξεργαζόμενου μεταλλεύματος ετησίως να μην υπερβαίνει τις 400.000 τόνους, όπως και να λαμβάνονται μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, τη συμμόρφωση προς τους κανονισμούς λειτουργίας και συντήρησης κ.α.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από τις δηλώσεις του Υπουργού. Ωστόσο δεν έχουμε λάβει ακόμα τις άδειες στα χέρια μας. Αναμένουμε τις άδειες που εκκρεμούν τόσο για την Ολυμπιάδα όσο και για τις Σκουριές άμεσα», ανακοίνωσε εν τω μεταξύ η Ελληνικός Χρυσός σε συνέχεια των δηλώσεων του κ. Σταθάκη αμέσως μετά την συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο υπουργείο.

Πιτσιόρλας: Χειριζόμαστε νηφάλια και ήρεμα το θέμα της Eldorado Gold

«Το θέμα είναι σοβαρό καθώς το περιβάλλον και η υγεία των κατοίκων είναι ευαίσθητα θέματα. Εμείς είμαστε υπέρ της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης αλλά δεν πρέπει κάποιος να χρησιμοποιεί τους εργαζομένους ως ασπίδα».

Αυτό υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ αναφερόμενος στις εξελίξεις αναφορικά με την επένδυση της Eldorado Gold. Επίσης σημείωσε πως η τακτική των τελεσιγράφων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση.

Αναλυτικά ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε «η τακτική των τελεσιγράφων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Από την πλευρά μας το χειριζόμαστε νηφάλια και ήρεμα. Προσωπικά εμπιστεύομαι τον κύριο Σταθάκη και το ίδιο θα έπρεπε να κάνουν και οι επενδυτές. Οι επενδυτές κατέθεσαν την αίτηση αδειοδότησης στην Ολυμπιάδα στις 17 Ιουλίου και σήμερα έχουν την άδεια. Η Eldorado βρίσκεται εδώ από το 2012 και είναι γεγονός πως υπάρχουν προβλήματα χρονίζοντα και όχι σημερινά. Το θέμα είναι σοβαρό καθώς το περιβάλλον και η υγεία των κατοίκων είναι ευαίσθητα θέματα. Εμείς είμαστε υπέρ της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης αλλά δεν πρέπει κάποιος να χρησιμοποιεί τους εργαζομένους ως ασπίδα. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μία διαδικασία δοκιμών και τεχνικών αναλύσεων που θα πείθουν πως η διαδικασία εξόρυξης δεν είναι επιβλαβής για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Από τη στιγμή που επιλέχθηκε η διαιτησία για να δοθεί οριστική και πειστική λύση θα πρέπει να ακολουθηθεί μέχρι τέλους η συγκεκριμένη διαδικασία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις