ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup - Ντάισελμπλουμ: Όχι σε διεύρυνση της ευρωζώνης με το ζόρι

Eurogroup - Ντάισελμπλουμ: Όχι σε διεύρυνση της ευρωζώνης με το ζόρι

Αποστάσεις από τις συζητούμενες θεσμικές αλλαγές σε επίπεδο ΕΕ πήρε σήμερα, Παρασκευή (15/09/2017) ο επικεφαλής του Eurogroup,Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της «Ευρωομάδας» που διεξάγεται στο Ταλίν της Εσθονίας.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι «η ευρωζώνη πρώτα πρέπει να λύσει τα προβλήματά της και μετά να προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές».

Ερωτηθείς, εξάλλου, για το εάν συμφωνεί με την πρόταση του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, σχετικά με τη δημιουργία μιας θέσης υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε: «Πρόκειται για έναν τίτλο, ο οποίος δεν λέει πολλά, καθώς αυτό που έχει σημασία είναι οι ευθύνες και τα «εργαλεία» που θα έχει ενδεχομένως μια τέτοια θέση».

Συμπλήρωσε δε ο πρόεδρος του Eurogroup: «Πρώτα να δούμε τι λείπει από την ευρωζώνη σε ό,τι αφορά την ανθεκτικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την αλληλεγγύη. Να ξεκινήσουμε με το πρόβλημα και να ολοκληρώσουμε με τη θεσμική συζήτηση».

«Εγώ θα έλεγα ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από την άλλη μεριά και όχι από τη συζήτηση για τους θεσμούς. Πρώτα να δούμε τι λείπει από την ευρωζώνη σε ό,τι αφορά την ανθεκτικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την αλληλεγγύη. Να ξεκινήσουμε με το πρόβλημα και να ολοκληρώσουμε με τη θεσμική συζήτηση», υπογράμμισε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της ευρωζώνης, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι είναι μια «σταδιακή διαδικασία, η οποία εξαρτάται από τις «εξελίξεις στις υποψήφιες χώρες και τη βούληση των χωρών αυτών Είναι μια φυσική διαδικασία. Δε θα μπορούσαμε να την επιταχύνουμε με το ζόρι».

Σχετικές ειδήσεις